Факти, Анализи, Коментари
   13 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жената с присадено лице за пръв път пред публика
Николай Атанасов - 30 Януари 2006

38-годишната Изабел Диноар, която претърпя първата успешна трансплантация на лице в света, свикнала напълно с новия си вид


Единствените трудности на Диноар са при произнасянето на буквите П и Б, в което участват и устните.
     Французойката, която претърпя първата в света трансплантация на лице, за пръв път бе представена пред журналисти. 38-годишната Изабел Диноар разбира напълно, че за пълното й възстановяване е необходимо още много време, но гледа в бъдещето с оптимизъм, съобщава The Sunday Times.

     Въпреки забележимите белези от операцията, лекарите и самата пациентка заявяват, че са доволни от постигнатото. Един от хирурзите, Бернар Девошел, посочва, че Диноар вече може да говори съвсем ясно, въпреки че “има някои проблеми с произнасянето на буквите П и Б, в което участие вземат и устните”. В психологическо отношение, французойката е възприела напълно новия си външен вид. В края на миналата седмица тя бе изписана от болницата и за пръв път се прибра в дома си във Валансиен при дъщерите си Луси (17) и Лори(15) – важна психологическа крачка към връщането й към нормалния живот.

     В края на ноември 2005 г., екип пластични хирурзи под ръководството на Жан-Мишел Дюбернар присади на 38-годишната жена нос, устни и голяма част от лицето до брадичката. Новото си лице Изабел Диноар получи от самоубилата се нейна връстница Мерилин Сен Обер, чието име дълго бе пазено в тайна от етични съображения.

     В първото си интервю по телефона след операцията, Диноар призна, че 6 месеца преди това тя също е направила опит за самоубийство. Неомъжената майка на 2 дъщери-тийнейджърки разказа, че във внезапен пристъп на депресия взела свръхдоза сънотворни в дома си. Жената не уточнява мотивите, накарали я да посегне на живота си. От таблетките Диноар изпада в безсъзнание, но е върната сред живите от неуписуемата болка от раните, нанесени й от семейното куче, обезобразило лицето й.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.