Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Убитите палестинци са вече почти 2400 човека
15 Октомври 2023
Ранените са над 10 000, а бойните действия продължават
Според източници от палестинското министерство на здравеопазването от тази сутрин броят на убитите палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг е достигнал 2383, а ранените са 10 814, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Убитите в ивицата Газа са 2329, а са ранените възлизат на 9042, заяви палестинското здравно ведомство във "Фейсбук".

Палестинската ислямистка групировка "Хамас" изстреля хиляди ракети към Израел, а стотици нейни бойци пробиха граничната отбрана в безпрецедентна атака миналия уикенд, при която загинаха повече от 1300 души. В отговор Израел започна ответни въздушни удари по крайбрежния анклав и все повече признаци сочат, че предстои сухопътна офанзива, припомня Ройтерс.

За последната седмица бяха убити повече палестинци, отколкото по време на войната в Газа през 2014 г., когато за 50 дни в палестинския анклав загинаха 2250 души. Тогава бяха убити и 66 израелски военнослужещи и петима цивилни, обобщава Ройтерс.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси вчера съобщи, че болниците в Газа ще могат да поддържат дейността си само още два дни, в зависимост от наличните запаси от гориво, допълва ТАСС. "Всички болници в Газа разполагат с гориво за 48 часа за резервни генератори. Прекратяването на работата на генераторите незабавно би изложило на риск живота на хиляди пациенти", се казва изявлението на ООН.

"Вече четири поредни дни в Газа няма електричество", което поставя жизненоважни области като здравеопазването и водоснабдяването "на ръба на колапса", допълва службата.

Освен това в изявлението се посочва, че пропускателният пункт Рафах с Египет остава "затворен за движение на хора и стоки", въпреки съобщенията в медиите, че Египет, Израел, Катар и САЩ предварително са се договорили пунктът да бъде отворен на 14 октомври.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.