Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Камарата на представителите в САЩ гласува 61 милиарда долара военната помощ за Украйна
21 Април 2024
Украинският президент благодари на САЩ за "решението, което запазва правилния ход на историята"
След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия.

Финансовият пакет за Украйна беше приет с гласовете на 311 конгресмени, като 112 гласуваха "против". Законопроектът беше гласуван единодушно от демократите, докато по-малко от половината републиканци - 101 гласуваха за отпускане на средствата. В драматичен момент към края на гласуването демократите започнаха да развяват украински знамена и да скандират радостно, което беше определено като нарушение на протокола на Камарата от председателстващият гласуването конгресмен Марк Молинаро. Освен средствата за Украйна конгресмените гласуваха и 26 милиарда долара в подкрепа на Израел, както и средства за съюзниците на САЩ в Индо-тихоокеанския  регион, сред които и Тайван. 

Следващата стъпка е законопроектите да бъдат изпратени в Сената, а за да влязат в сила, те трябва да бъдат ратифицирани и от президента Джо Байдън. Самият Байдън похвали гласувалите в подкрепа конгресмени от двете основни партии с думите, че те са се обединили, "за да отговорят на призива на историята, приемайки спешно необходимото законодателство за което се е борил месеци наред". 

Приемането на пакетът, допълни Байдън, "идва в момент на сериозна спешност" за Израел и Украйна, отбелязвайки, че освен това средствата ще укрепят сигурността и стабилността в Индо-Тихоокеанският регион. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.