Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България и Румъния влизат в Шенген по въздух и вода от март 2024г.
28 Декември 2023
Румънското МВР съобщава, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение за разширяване на Шенгенското пространство
На официалната си интернет страница румънското министерство на вътрешните работи, цитирано от БТА, съобщава, че на 23 декември е било постигнато политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на Шенгенското пространство от месец март 2024 ч. с Румъния и България с въздушни и морски граници. След това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници, посочват от ведомството.

Засега няма коментар на новината от българските власти.

Съгласуваната на ниво "Европейски съюз" дата на присъединяване за въздушния и морския транспорт е 31 март 2024 г., а за сухопътните граници перспективата е 2025 г., твърди румънският вестник "Адевърул", като се позовава на правителствени източници. Постигнатото споразумение трябва да бъде потвърдено до два дни с гласуване в Комитета на постоянните представители на Евросъюза, отбелязва изданието. 

Материализирането на политическото споразумение в решение изисква съгласието на всички държави членки - процедурна стъпка, която ще продължи и на 28 декември.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.