Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Путин с първо интервю за западна медия от 2019г.
9 Февруари 2024
Западът трябва да разбере, че е невъзможно Русия да бъде победена в Украйна, коментира президента на Русия
Западът трябва да разбере, че е невъзможно Русия да бъде победена в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за бившия водещ от "Фокс Нюз" Тъкър Карлсън, предаде БНР.

Интервюто с продължителност два часа е направено във вторник и е първото на Путин за някой от западна медия от 2019 година насам. По-рано от Кремъл заявиха, че президентът се е съгласил на разговора, тъй като подходът на Карлсън се различава от тези на много средства за масова информация на Запад, които, според Москва, поднасят едностранчива информация за войната в Украйна.

В интервюто руският президент защити решението си да нападне украинската страна, но подчерта, че Москва няма интерес от нападение срещу Полша, Латвия или "където и да било другаде". 

Според него война на полска територия би могла да стане факт само в един случай - при атака на Варшава срещу руската страна.

Путин отправи и послание към Конгреса във Вашингтон, където законодателите се опитват да приемат пакет, който включва милиарди долари помощ за Украйна.

"Ще ви кажа какво казваме по този въпрос и какво предаваме на ръководството на Съединените щати. Ако наистина искате да спрете боевете, трябва да спрете да доставяте оръжия".

Според него САЩ са накарали Киев да забрани по законов ред преговорите с Москва, "сега те трябва да се оправят с този проблем", добави руският президент. 

По думите на Путин, Вашингтон е оказал натиск върху другите страни от НАТО да подкрепят идеята за разширяване на Алианса, включващо Украйна и Грузия - въпреки че първоначално Западът е обещал пактът да не се разширява на изток.

"Русия е готова за преговори със Запада", добави руският президент. Западните държави "досега вдигаха шум, крещейки: Трябва да постигнем стратегическо поражение на Русия, поражение на бойното поле".

"Но сега, очевидно, идва осъзнаването, че това не е лесно да се направи, ако изобщо е възможно", отбеляза Путин. 

"Според мен това е невъзможно по дефиниция, това никога няма да се случи. Струва ми се, че тези, които контролират властта на Запад, вече са осъзнали това. Но ако това е вярно и ако това осъзнаване е дошло, помислете сега какво да правите по-нататък", призова той. 

Путин отговори на въпроса може ли да се стигне до изход от конфликта, ако изясни позициите си в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън:

"Какво има да изясняваме? Много е просто. Общуваме със Съединените щати чрез различни служби. Ще ви обясня какво им казваме: Трябва просто да спрете да предоставяте оръжия. Така всичко ще приключи за няколко седмици. И след това можем да обсъдим някакви условия".

Путин коментира също, че Русия няма териториални претенции към други държави като Полша или Литва например и няма намерение да ги напада.

Според него НАТО иска да води преговори с Русия, но не знае как.

По повод предстоящите американски президентски избори и възможността Доналд Тръмп да замени Джо Байдън начело на страната, според руския президент това не би довело до значителна промяна, тъй като не става дума за личността на някого.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.