Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Допълнителна помощ от ЕС за охрана на българо-турската граница
13 Септември 2016
Междувременно, Европейската комисия одобри бюджетът за справяне с мигрантската криза през 2017-а година от 5,2 милиарда евро
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди, че ще подкрепи осигуряването на допълнителна помощ от ЕС за охрана на българските граници. Решението трябва да бъде обсъдено на срещата на върха в Братислава на 16 септември. Ангажиментът за подкрепа е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов. 

В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция "Фронтекс" трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави - членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. До дни експерти на Еврокомисията ще дойдат в България, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер. 

В Бургас тази вечер се събират министър-председателите на България, Унгария и Сърбия. Официално беше съобщено, че тримата ще обсъдят мигрантския поток и охраната на границите. Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан у нас ще продължи и утре, когато двамата с Бойко Борисов ще инспектират охраната на морската ни граница, както и оградата на границата с Турция при граничния пункт "Лесово". 

Междувременно бе съобщено, че правителствата на страните - членки са одобрили предложението на Европейската комисия бюджетът за справяне с мигрантската криза през 2017-а година да бъде 5,2 милиарда евро. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.