Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха тромб в крака на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни
Николай Атанасов - 6 Март 2007
Неколкомесечната терапия с противосъсирващи медикаменти няма да се отрази на работата му в Белия дом

През следващите няколко месеца вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни ще бъде под лекарско наблюдение, след като при ултразвуково изследване бе открит дълбок тромб в левия му крак, съобщи говорителят му Лиан МакБрайд (Lea Anne McBride), цитирана от Associated Press. Докторите посочват, че откритият кръвен съсирек може да е фатален за Дик Чейни, ако остане нелекуван. За премахването на заплахата, 66-годишният вицепрезидент на САЩ, който има богата история на сърдечносъдови заболявания, ще приема противосъсирващи медикаменти в продължение на няколко месеца.
 
МакБрайд уточнява, че Чейни решил да посети доктора си във Вашингтон след като почувствал лек дискомфорт в областта на прасеца. Изследванията показали наличието на съсирек, а лекарите поставили диагноза дълбока венозна тромбоза (DVT) в долната част на левия му крак. Кръвните съсиреци, които се формират дълбоко в краката могат да са фатални за живота на човека, ако се придвижат до белите дробове, където предизвикват белодробна емболия. АР уточнява, че DVT годишно поразява около 2 млн. американци и убива около 60 000. По-голямата част от пациентите развиват DVT след като са прекарали дълъг период от време без движение. Дълбоката тромбоза поразява пътниците на дългите самолетни полети, като лекарите смятат, че подобен е случая и при Чейни, който прекарал 65 часа в самолета си по време нa 9-дневната си световна обиколка, приключила миналата седмица.

Според говорителката на Чейни, състоянието му не е толкова сериозно, че да засегне изпълнението на служебните му задължения, като веднага след прегледа 66-годишният вицепрезидент се върнал в Белия дом и продължил работата си. “Той се чувства отлично и работния му график ще остане непроменен”, заяви МакБрайд. Според д-р Дженифър Хелър (Dr. Jennifer Heller), директор на Центъра за венозна терапия “Джон Хопкинс” в Балтимор (Johns Hopkins Vein Center, Baltimore) обаче, за Чейни е добра новина, че не е бил хоспитализиран. “Той има много комплексна история на кардиологичните заболявания, но вероятно лекарите не са открили проблеми в работата на сърцето, иначе със сигурност щяха да го оставят в болница. Убедена съм, че биха могли да са много по-строги по отношение на режима, който трябва да спазва и лечението му”, коментира д-р Хелър.

Сериозните здравословни проблеми на американския вицепрезидент не са новост. Той е прекарал 4 сърдечни удара, операция за поставянето на четворен байпас, 2 ангиопластики за прочистване на артериите и операция за имплантирането на сърдечен пейсмейкър. Проблемите с краката му се задълбочиха през 2005 г., когато пртърпя 6-часова операция за премахването на аневризъм на артерията на един от краката му, която заплашваше кръвоносния съд с разкъсване със сериозни последици.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.