Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Израел прибра с булдозери ключов лидер на “Ислямски джихад”
Николай Атанасов - 24 Ноември 2005

Абу Роб се предал доброволно, след като израелски булдозери за ден почти сринали 4-етажното му убежище


В израелския рейд в Дженин участваха 70 джипа с войници и 25 единици бронирана техника.
     След ден обсада, един от ключовите лидери на радикалната палестинска групировка “Ислямски джихад” – Аяд Абу Роб (Iyad Abu Rob) се предаде на израелската армия, съобщава местният ежедневник Haaretz. Абу Роб се смята за организатор на последната терористична атака срещу Израел на 26 октомври в Хадера, при която бяха убити 5 души. По информация на Радио Израел, Абу Роб стои и зад серия от взривове в Тел Авив и Нетания.

     Абу Роб се предаде доброволно в плен тази сутрин, след като за ден обсада, булдозерите на израелската армия почти сравниха със земята 4-етажната сграда в Дженин, в която се укриваше терористичния водач.

     В града на Западния бряг на р. Йордан, в който е проведен ареста, действа мощна структура на “Ислямски джихад”. Камикадзето, взривило се в Хадера, бе родом именно от Дженин. До завършването на обсадата, израелската армия пазеше информационно затъмнение относно подробностите около спецоперацията.

     Днес израелското командване уточни, че рейдът е започнал вчера сутрин, когато в Дженин са навлезли над 70 армейски джипа и 25 единици бронирана техника. Палестинското население било предупредено за началото на операцията с високоговорители. Сградата, където се предполагало, че се укрива Абу Роб била обкръжена, по съседните покриви се настанили снайперисти, след което със срукването на постройката се заели армейските булдозери.

     В хода на обсадата бил убит палестинец, обстрелвал израелски патрул с камъни. По време на проточилата се операция в града се завързали престрелки с палестински отряди, в резултат на което били ранени 11 палестинци и 3 израелски войници.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.