Факти, Анализи, Коментари
   1 Октомври 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От днес е забранен вноса на руски въглища в ЕС и Великобритания
10 Август 2022
Говорителят на ЕК заяви на брифинг, че Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната въпреки енергийната криза
На 10 август изтича 120-дневният преходен период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия Обединеното кралство и ЕС спират вноса на руски въглища от днес съгласно наложените санкции заради войната в Украйна. На 10 август изтича 120-дневният преходен период на ембаргото, наложено за въглищата от Русия, което беше договорено от Общността през април като част от петия пакет санкции срещу Москва, за да може промишлеността да се подготви за промените.

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Ерик Мамер заяви на брифинг на 5 август, че Брюксел очаква всички страни от ЕС да спазват забраната въпреки енергийната криза. Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Съюза. През 2021 г. страната е доставила 48,7 млн. тона въглища на страните от ЕС или 21,8% от общия износ на суровини.

Въпреки важната роля на Москва за снабдяването на Европа с въглеводороди, петият пакет от санкции беше приет единодушно. През април, когато беше взето решението, европейските лидери не очакваха, че ще има голяма енергийна криза, докато „Газпром" не намали потока на газ по „Северен поток 1" заради трудности с поддръжката на внесеното оборудване, възникнали именно заради западните санкции.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.