Факти, Анализи, Коментари
   28 Септември 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Китай се е опитал да блокира доклад на ЕС, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата
25 Април 2020
Докладът впоследствие е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати
Китай се е опитал да блокира доклад на Европейския съюз, в който се казва, че Пекин е разпространявал дезинформации за заразата от коронавируса. Това казват четири източника и се вижда и от дипломатическа кореспонденция, с която агенция "Ройтерс" се е запознала, съобщава КРОСС.

Докладът впоследствие е разпространен, макар че някои критики срещу китайското правителство са били преформулирани или премахнати - признак за опита на Брюксел да балансира в период, когато заразата от коронавирус обърква международните отношения.

Говорителка на ЕС каза, че "никога не коментираме съдържанието или предполагаемото съдържание на вътрешни дипломатически контакти и комуникации с нашите партньори от други държави". Друг високопоставен представител на ЕС посочи, че докладът за дезинформацията е бил публикуван както обикновено и отрече част от него да е била смекчена.

Четири дипломатически източници казаха за "Ройтерс", че първоначално докладът трябвало да излезе на 21 април, но бил забавен, след като високопоставени китайски представители научили за съдържанието му от предварителна информация на изданието "Политико".

Същия ден високопоставен китайски представител се свързал със служители на ЕС в Пекин и им казал, че ако докладът в този си вид бъде разпространен, това ще е много лошо за сътрудничеството, се казва в дипломатическа кореспонденция.

В нея е цитиран високопоставен служител от китайското външно министерство, че публикуването на доклада "много ще ядоса" Пекин. Той обвинил европейските представители, че се опитват да угодят на някой друг, визирайки най-вероятно Вашингтон.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.