Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Надпис "Локо София" цъфна на мемориала в Хирошима, Япония
17 Октомври 2018
Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира
Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима, съобщи БНТ. Новината е била потвърдена от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението трупата ще се извини пред публиката.

От ръководството на "ФК Локомотив София 1929 АД" остро осъдиха вандалската проява с надписа "Локо София" върху Мемориала на мира в Хирошима. "Подобни прояви на запалянковски страсти върху паметник на културата са крайно грозни и не хармонират с нашите разбирания за фенско поведение", пишат от ръководството на клуба.

В интервю за предаването "12+3" заместник-директорът на Софийската опера и балет Вера Петрова потвърди, че това са двама осветители от техническия екип, участващ в турнето на културната институция: 

"Изразяваме абсолютното си възмущение и потрес от това извършено посегателство срещу мемориалния Паметник на мира в град Хирошима и осъждаме този вандалски акт и се разграничаваме абсолютно от него. Тези хора ще поемат пълната административна и правна отговорност в най-тежката ѝ форма. Това беше личното нареждане на акад. Карталов още в момента, в който разследването доведе до тези, за съжаление, неприятни резултати. Няма място за подобни хора в една институция, която 128 години е разнасяла славата на България по целия свят. Те сега се разкайват, но деянието е извършено и те ще си поемат цялата отговорност и там, и тук. Двамата служители в момента са в полицейския участък в Хирошима и дават показания и обяснения и ще поемат своята отговорност за деянието, което са извършили". 

Българското външно министерство осъди вандалския акт. МВР работи с японските власти по изясняване на случая, каза за Хоризонт вътрешният министър Младен Маринов:

“Това е в юрисдикцията на японската полиция, на японската държава, а ние ще съдействаме с каквото можем по линия на международното полицейско сътрудничество“.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.