Факти, Анализи, Коментари
   6 Декември 2022
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Издирват двама руски разузнавачи за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му
5 Септември 2018
Александър Петров и Руслан Боширов – бяха посочени като заподозрени в опита за отравяне с „Новичок“
Двама руски граждани – Александър Петров и Руслан Боширов – бяха посочени като заподозрени в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солзбъри. Информирайки депутатите за хода на разследването премиерът Тереза Мей заяви в парламента, че заподозрените са служители на руското военно разузнаване. 

Според полицията и прокуратурата има достатъчно доказателства Петров и Боширов да бъдат обвинени в опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал и за притежаване на неврнопаралитичното вещество, заради забраната за химически оръжия. В парламента премиерът Тереза Мей изтъкна:

" Мога да заявя, че на базата на данните на разузнаването, правителството стигна до заключение, че двамата посочени поименно от полицията и прокуратурата, са служители на руското военно разузнаване“.

Подобен акт не би бил възможен без одобрението на най-висшите кръгове в Москва, допълни премиерът. Стана ясно, че Тереза Мей е информирала по телефона американския президент Доналд Тръмп за новото развитие по „случая Скрипал“. Според някои съобщения, руски дипломат е бил привикан в британското министерство на външните работи. Говорителката на руското външно министерство Мария Захариева отново отрече Кремъл да е замесен. Няма шанс обаче Петров и Боширов да бъдат екстрадирани във Великобритания, тъй като това е в противоречие с руската конституция.

Междувременно стана ясно, че Великобритания е поискала спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2022 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.