Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гърция и Македония се разбраха за името
12 Юни 2018
Новото име е Република Северна Македония
Имаме историческо споразумениие, става въпрос за вековен договор. Ние избрахме бъдещето и затова успяхме. Новото име е Република Северна Македония. Това каза в извънредно обръщение към нацията македонският премиер Зоран Заев по повод споразумението с Гърция за разрешаване на спора за името. Избрахме да бъдем част от европейското бъдеще. Решаваме 25-годишен спор, който теглеше страната надолу. С това решение укрепваме македонската идентичност - македонският народ и всичко македонско са защитени завинаги. Приключи БЮРМ. Решаваме вековен въпрос, каза още Заев.

Премиерът съобщи, че в страната ще бъде проведен референдум, на който гражданите ще имат последната дума. Според него разрешаването на този въпрос ще гарарнтира членството на Република Македония в НАТО и започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Заев призова президентът и опозицията да дадат "максимална подкрепа за македонското бъдеще и заедно да се върви напред, за по-добър живот за всички". Македонският премиер съобщи, че гръцкото правителство ще изпрати писма до НАТО и ЕС, в което ще съобщи, че спорът за името вече е решен. Заев съобщи, че в четвъртък Договорът ще бъде приет от правителството. Утре той ще информира президента Георге Иванов за постигнатото споразумение. Заевм очаква в близките дни - до понеделник да се осъществи и срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас за подписването на Договора. Министър-председателят очаква референдумът в Македония да се проведе тази есен.

Минути преди обръщението на македонския премиер Ципрас заяви, че " е постигнат исторически договор с Македония за разрешаване на 20-годишния спор за името на Република Македония". "Имам добри новини. Преди малко постигнахме споразумение с премиера Зоран Заев", каза Ципрас в началото на срещата с президента Прокопис Павлопулос. "Щастлив съм от факта, че успяхме да изпълним всички условия поставени от правителството ни", каза още Ципрас. Очаквайте още подробности. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.