Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напрежение между Великобритания и Русия в Северно море
26 Декември 2017
Британски военен кораб е ескортирал руски плавателен съд, преминаващ в близост до териториалните води на Обединеното кралство в Северно море
Британски военен кораб е ескортирал руски плавателен съд, преминаващ в близост до териториалните води на Обединеното кралство в Северно море, съобщават Министерството на отбраната в Лондон.

Случката се е разиграла по коледните празници, като от британската страна обявиха, че „се наблюдава засилена активност на руските военноморски сили край Острова".

Фрегата HMS St Albans изпратена на 23 декември да проследи новия руски военен кораб „Адмирал Горшков", прекосявал Северно море. Плавателният съд на Кралските военноморски сили е наблюдавал движението на руския кораб навръх Коледа и се очаква да се завърне в пристанището в Портсмут по-късно във вторник, 26 декември.

Министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън заяви в изявление след инцидента, че „няма да се поколебае да защитава нашите (британските - бел. р.) води и няма да толерира каквато и да било форма на агресия".

От британското военно министерство допълниха, че е бил изпратен и хеликоптер да наблюдава други два руски плавателни съда.

Отношенията между Великобритания и Русия са напрегнати, а наскоро първият дипломат на Лондон Борис Джонсън заяви, че са налице „изобилни доказателства" за руската намеса в чужди избори. Неговият колега Сергей Лавров на свой ред подчерта, че подобни твърдения не са аргументирани.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.