Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ изпаднаха в изолация в Съвета за сигурност на ООН
9 Декември 2017
ООН е „изключително обезпокоена от ескалацията на насилието", заяви специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов

Съветът за сигурност на ООН почти единодушно се обяви против решението на САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел. Такава позиция заеха представителите на 14 от 15-те му членки, на извънредното заседание на в петък вечер, което бе свикано по темата Йерусалим, довела и до масови протести в целия арабски свят. В Съвета за сигурност в момента влизат, естествено 5-те постоянни представителки: Русия, САЩ, Китай, Великобритания и Франция; а останалите 10 на ротационния принцип са: Египет, Сенегал, Етиопия, Япония, Казахстан, Уругвай, Боливия, Швеция, Италия и Украйна.

ООН е „изключително обезпокоена от ескалацията на насилието", заяви специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов на извънредната среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк.

„Ако израелско-палестинският конфликт не бъде решен съгласно съответните резолюции на ООН и по начин, който отговаря на основателните национални претенции и на двата народа, рискуваме вихърът на религиозния радикализъм да погълне Близкия изток", допълни той.

Решението на американския президент не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност, заявиха посланиците на Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия в ООН, без да споменат ответни мерки. 
На извънредното заседание на Съвета за сигурност САЩ са оказаха в изолация. По тази причина представителят на страната Ники Хейли отхвърли „проповедите и уроците" и премина в контраатака нападайки самата ООН и защитавайки Израел.

Тя повтори, че Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че САЩ са ангажирани с мирния процес:

„Мога да кажа с пълна увереност, че САЩ са дълбоко ангажирани с постигането на мирно споразумение между израелците и палестинците. За съжаление мир до сега не беше постигнат. Но ние не се предаваме.

Дълги години ООН възмутително бе най-големият център на враждебност срещу Израел на света. ООН нанесе повече вреда върху възможностите за мир в Близкия изток, отколкото полза. Няма да сме част от това. САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато Израел е несправедливо нападан в ООН. САЩ няма да слушат лекции от държави, на които не може да се има доверие що се отнася до справедливото отношение и към израелците, и към палестинците", обяви Ники Хейли.

Вчера бе изключително напрегнат ден. Целият арабски свят се тресеше от демонстрации срещу Доналд Тръмп и САЩ. Най-тежко естествено бе в палестинските територии. Двама палестинци бяха застреляни от израелската армия, а над 200 ранени след сблъсъците по време на демонстрациите. Още 25 души, сред които и деца загинаха, при въздушни удари на израелската ВВС срещу позиции на „Хамас" в отговор на изстреляни 3 ракети от Ивицата Газа към Израел.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.