Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Каталуния обявява независимост
4 Октомври 2017
Това обяви премиерът на автономната испанска Карлес Пучдемон в първото си интервю след проведения референдум
Каталуния ще обяви независимост до дни. Това обяви премиерът на автономната испанска Карлес Пучдемон в първото си интервю след проведения референдум, обявен за незаконен от властите в Мадрид. Пучдемон заяви, че правителството му ще "действа в края на тази седмица или в началото на следващата".

На въпроса какво би направил, ако испанското правителство се намеси и поеме контрола над каталунското правителство, Пучдемон каза, че това ще бъде „грешка, която променя всичко", предава БНР.

Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90 процента от пусналите бюлетина (които бяха 40 процента от 7-милионното население на областта) подкрепиха отделяне на областта.

Иначе общо 700 000 души са участвали във вчерашната обща стачка в Каталуния. Тя беше насочена срещу полицейското насилие в деня на референдума, а действията се изразяваха в блокиране на пътища и със стотици хиляди излезли по централните площади на Барселона.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.