Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Освободиха българките арестувани за тероризъм в Турция
28 Юли 2017
Мира, приятелят й Джоузеф, който е британски гражданин, и майка й Веселина са били арестувани преди 7 дни
Турските власти пуснаха Мира - момичето, арестувано заради съмнения за връзки с клон на ПКК -организация, обявена от Анкара за терористична. Новината съобщи за NOVA посланик Надежда Нейнски.

Мира Абдулселямоглу обаче е с мярка подписка и не може да напуска Турция. Тя ще трябва 2 пъти в седмицата да се подписва. Момичето е получило обвинение за пропаганда за терористична организация.

Посланик Нейнски обясни, че за майката Веселина, която беше освободена още сутринта, няма препятствие да се прибере в България. Обсъждано е до насрочването на делото Мира да остане в Измир, при близки на семейството. Засега обаче и тримата са в Турция.

„Семейството е ангажирало адвокат", обясни Нейнски. Към държавата обаче не е отправяна молба за правна помощ.

Мира, приятелят й Джоузеф, който е британски гражданин, и майка й Веселина са били арестувани преди 7 дни, докато са на почивка в курорта Дидим.

За ареста стана ясно едва снощи. Часове наред властите в Турция отказваха всякаква информация.

В Турция веднага пристигнал бащата Яшар Абдулселямоглу, който е преподавател в Софийския университет.

„Това е абсурд. Просто няма нищо общо между нейните писания и твърденията на властите", заяви за NOVA Абдулселямоглу.

Британецът обаче остава в ареста. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. През 2015 година заминава за 3 месеца в Сирия, където работи като медик. Преминава и Военно обучение.

Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 година. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени 3-ма членове на терористичната организация ПКК.

Иззети са телефони, лаптопи, фотоапарат и видеокамери. Започва щателна проверка и на социалните мрежи.

Мира има постове и снимки в социалните мрежи, сред които се отличават призиви за независим Кюрдистан, както и думи като: „Можеш да убиеш кюрд, но никога няма да убиеш Кюрдистан".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.