Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Еманюел Макрон - новият президент на Франция
8 Май 2017
Победителят заяви, че неговата победа на изборите представляват „надежда“ и „нова глава“ за Франция
След гласуването на втория тур на президентските избори във Франция и в най-големите градове приключи, резултати от екзитполове показаха, че победител от балотажа е центристът Еманюел Макрон. Според последните данни, при преброени 99,09% от бюлетините за него са гласували 66,06% избирателите. Това означава, че подкрепата за основния му съперник - крайнодясната Марин Льо Пен - е около 33,94%.

Победителят заяви, че неговата победа на изборите представляват „надежда“ и „нова глава“ за Франция: „Нова глава в нашата дълга история започва тази нощ. Искам тя да бъде на надежда и подновена увереност“.

Първа към Макрон поздравление за победата отправи британският премиер Тереза Мей. „Франция е един от нашите най-близки съюзници и ние с нетърпение очакваме да работим с новия президент по широк кръг от споделени приоритети“, коментира говорителят на Мей.
Впоследствие самата тя проведе телефонен разговор с Макрон, в който се възползва да обсъдят излизането на Великобритания от Европейския съюз (Брекзит) и да повтори, че страната й иска силно партньорство с Брюксел, когато напусне Блока.

Канадският премиер Джъстин Трюдо в неделя също проведе телефонен разговор с Макрон. Трюдо заяви, че очаква с нетърпение да работи в тясно сътрудничество с Макрон за насърчаване на международната сигурност, увеличаване на сътрудничеството в областта на науката и технологиите.

Министър-председателят на Канада подчерта, че ще работи с новия френски президент за въвеждане на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA), сключено между Канада и Европейския съюз.

От Германия Еманюел Макрон получи поздравления от министъра на външните работи Зигмар Габриел и от канцлера на страната Ангела Меркел, която определи успеха на Макрон като „победа за силна обединена Европа и за френско-германското приятелство“.

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, поздрави френските гласоподаватели, че избраха проевропейския кандидат за президент на страната и по този начин се насочиха към, по думите на Юнкер, „европейско бъдеще“.

Президентът на Съединените американски щати, Доналд Тръмп, използва социалната мрежа „Туитър“, за да поздрави новоизбрания френски държавен глава. Американецът заяви, че няма търпение да работи с Макрон.

Досегашният френски държавен глава, Франсоа Оланд, заяви, че победата на центриста в президентските избори в страната е демонстрирала, че повечето гласоподаватели искат да бъдат обединени около „ценностите на републиката“. Оланд и Макрон обсъдиха успеха на последния по телефона.

Румънският премиер, Сорин Гриндяну, коментира, че победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е добра новина както за Европа, така и за страната му. Той добави, че френските граждани са гласували срещу антиевропеизма и екстремизма.

Гръцкият министър-председател, Алексис Ципрас, приветства победата на Макрон и коментира, че тя предлага своеобразно облекчение за Франция и Европа.
Ципрас изрази убеденост, че ще работи в тясно сътрудничество с Макрон за промяна на курса на Европа и избягване на възход на крайната десница.

Загубилата балотажа Марин Льо Пен побърза да коментира, че, въпреки неуспеха, нейната крайнодясна партия Национален фронт е постигнала „исторически, голям резултат“. Тя поздрави Макрон и му пожела успех.
По отношение на по-нататъшните си ходове Льо Пен коментира, че на нейната партия ѝ предстои „дълбока трансформация“, за да бъде създадена „нова политическа сила“. Впоследствие стана ясно, че конкретно националистката обмисля промяна на името на партията.
Не на последно място Льо Пен подчерта, че партията ѝ ще опита всичко възможно, за да се увери, че работата на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон няма да е лесна.

Марин Льо Пен не беше единствената недоволна от победата на Макрон в неделя. Най-големите синдикати във Франция отправиха предупреждения относно победата на центриста. Генералната конфедерация на труда призова за демонстрация в понеделник, 8 май, в знак на протест срещу „либералните“ икономически политики.
В източната част на столицата Париж маскирани протестиращи влязоха в сблъсък с жандармерията и бяха обстреляни със сълзотворен газ. Полицията започна проверки на документи и задържа няколко демонстранти.

Еманюел Макрон трябва да встъпи в длъжност като президент на Франция до 14 май, когато изтича мандатът на досегашния държавен глава Франсоа Оланд. Френският Конституционален съвет ще обяви окончателните резултати от втория тур на президентските избори до четвъртък, 11 май.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.