Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2018
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

ЕП одобри търговското споразумение с Канада СЕТА
15 Февруари 2017
За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против
Европейският парламент даде съгласието си за прилагане на търговското споразумение с Канада. Евродепутатите подкрепиха СЕТА с почти 60 на сто мнозинство, съобщава БНР. За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със Зелените, крайната левица и евроскептичните формации. 

Всеобхватното споразумение за търговия и инвестиции с Канада получи подкрепата на 408 евродепутати. Против бяха 254, а въздържалите се – 33-ма.

Основният докладчик по текста от десницата Артис Пабрикс обеща националният парламент на неговата Латвия да е първият, който ще ратифицира споразумението след днешния вот в Страсбург: Крайно левите и крайно десните в тази камара отново се обединиха срещу всичко, което е добро за ЕС.

Някои депутати от групата на проевропейските социалисти и демократи гласуваха против, включително българите Сергей Станишев, Момчил Неков, Петър Курумбашев и Георги Пирински, който заяви в пленарната зала: Модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на заетостта в Съюза следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. Нито една глава специално не защитава малките и средни фирми.

В писмено обяснение след вота депутатите от БСП обявиха също, че „споразумението накърнява интересите на хората на наемния труд; нарушава приоритета на публичните интереси и се отразява негативно на националната икономика.“

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ-ЕНП коментира, че споразумението е в полза на дребния бизнес: Споразумението не е в ущърб на малките и средни предприятия, а в тяхна полза. Големите и без споразумението могат да оперират глобално. То означава растеж и нови работни места без да се застрашават европейските стандарти в нито една сфера въпреки безпардонните лъжи, които чухме днес от някои от колегите.

Решаващи в полза на споразумението се оказаха гласовете на британските консерватори, въпреки, че страната им реши да напуска ЕС.

Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат предварително от първия ден на месеца, след като двете страни се уведомят взаимно, че са приключили всички необходими вътрешни процедури. Евродепутатите очакват това да се случи най-рано на 1 април 2017 г. Тъй като  Европейската комисия обяви СЕТА за „смесено споразумение“, то трябва също да бъде ратифицирано от националните и регионални парламенти на всички държави-членки.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  П Р Е Д С Т А В Я М Е  В И
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително