Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Преговорите между Гърция и кредиторите пак забуксуваха
11 Февруари 2017
Гръцкото правителство трябва да изплати 7 милиарда евро свои заеми през лятото, но няма да е в състояние да го направи без отпускане на нови траншове
Преговорите между Гърция и кредиторите й в Брюксел завършиха без постигане на споразумение. Гръцкото правителство трябва да изплати 7 милиарда евро свои заеми през лятото, но няма да е в състояние да го направи без отпускане на нови траншове от спасителния план.  В замяна на този спасителен план, Атина трябва да извърши широкомащабни икономически реформи, включително на пенсионната система.

Международният валутен фонд (МВФ) излезе с ново предупреждение за опасното нарастване на гръцкия дълг. Така и в без това пълната с проблеми еврозона отново се обостри една от първите рани - гръцката криза. Късно снощи стана ясно, че фондът и европейските кредитори са постигнали единна позиция по въпроса. Все повече експерти обаче отново обръщат внимание на възможността за излизането на Гърция от еврозоната, което се случва на фона на подобни идеи този път и в Италия, и във Франция.

Гърция трябва да излезе от еврозоната, заяви в интервю за предаването "Събота 150" Дженифър МакКеоун, главен икономист на една от водещите компании за икономически анализи "Кепитъл Икономикс". 

Освен да се върне към драхмата, Гърция трябва да девалвира валутата си. Въпреки първоначалните икономически турбуленции, това е сигурният път към стабилизирането на нивото на дълга и възстановяването на растежа, убедена е МакКеоун:
Допълнителни мерки за намаляване на харчовете ще имат контрапродуктивен ефект върху гръцкия икономически растеж. Може би някои реформи биха подкрепили икономиката, но това, което мисля, че в момента ще помогне най-много на гръцката икономика, е напускане на еврозоната.

Гръцкият дълг е непосилен за изплащане, а докато страната се намира в спиралата му, няма как да постигне устойчив икономически растеж, подчерта икономистът:
Това, което трябва да бъде направено, е част от гръцкия дълг просто да бъде заличен - не говоря за промяна на лихвите или удължаване на матуритета, а за премахването му. Това обаче е много малко вероятно да се случи, най-малкото заради интересите на европейските кредитори - не само в Германия, но навсякъде в Европа, тъй като всички те остро се противопоставят на опрощаването на дълга. 

Европейските лидери са тези, които трябва да решат гръцкия дългов проблем, подчерта в интервю за предаването "Събота 150"  д-р Марина Прентолис, която преподава политически науки в университета в Норич:
Това изобщо не е въпрос на гръцките политици. Ние всички знаем, че Гърция беше въвлечена в тази спасителна програма, наложена от Международния валутен фонд и европейските кредитори. Ето затова не може да говорим за гръцко решаване на проблема - той трябва да бъде решен от Европа. 

Дългът не може да бъде платен и затова трябва да бъде преструктуриран или да бъде опростен поне частично. Също така трябва да се престане с тези изисквания от кредиторите, които са опустошителни за живота на хората. Те не позволяват на обществото да диша, нито на икономиката да се възстанови,  обясни преподавателят по политически науки, според която едни нови мерки като вдигане на данъци или намаляване на заплати и пенсии са безсмислени. 

Според Прентолис гръцкото общество страда от мерките за лишения от много дълго време, което води до разделения в социалната му структура:
Има групи от него, като пенсионерите, които непрекъснато страдат от по-сериозно облагане или намаляване на доходи. Именно затова, когато ние чуем, че Международният валутен фонд иска от нас допълнително вдигане на данъците и още намаляване на доходите, ние просто не можем да го приемем и съвсем нормално е да реагираме. 
МВФ нарисува една изключително притеснителна картина - от една страна казват: "Има излишък, хайде да намалим дълга", но от друга - искат от нас неща, които всъщност ще влошат икономическата ситуация в страната, подчерта преподавателят по политически науки.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази надежда, че прегледът на спасителната финансова програма ще бъде завършен успешно, но допълни, че Атина няма да приеме "нелогични" искания от кредиторите, предаде Ройтерс.

Снощи Гърция и международните й кредитори постигнаха известен напредък в изглаждането на различията по фискалните цели за предстоящите години. Така страната се приближава към осигуряването на нов транш по последната спасителна програма от общо 86 милиарда евро, който ще позволи на Гърция да погаси 7 милиарда и 200 милиона евро от дълга си през лятото.

На форум на управляващата партия СИРИЗА Ципрас предупреди германския финансов министър Волфганг Шойбле цитирам "да спре да си играе с огъня".

Бих искал да използвам случая и да помоля канцлера Меркел да прекрати безкрайната агресивност на финансовия си министър спрямо Гърция.

Ципрас обвинява Шойбле, че упражнява натиск върху Международния валутен фонд, за да изисква той още затягане на коланите на гърците.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.