Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Опит за терористичен акт в Лувъра
3 Февруари 2017
Районът около музея е блокиран от полицията. Протича важна операция, свързана с обществената сигурност, гласи извънредно съобщение
Атаката в Лувъра е терористичен акт, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро. Прокурорът на Париж вече разпореди разследване. 

Френски войник откри стрелба, след като мъж се опита да влезе в Лувъра в Париж със съмнителен багаж. Районът около музея е блокиран от полицията. Протича важна операция, свързана с обществената сигурност, гласи извънредно съобщение на френското вътрешно министерство.
Районът около Лувъра още е отцепен от полицията, затворени са околните улици, търговските обекти в подлеза, не спира и метрото на съответните станции, но ситуацията вече е по спокойна след инцидента преди обед. Посетителите на музея, около 250 души в момента на атаката, сега са изведени постепенно на  малки групи, сред тях няма пострадали и въпреки създадената паника общо взето цари ред. Трябва да се отбележи, че персоналът на Лувъра е много добре подготвен и редовно тренира за операции при такива действия.

Нападението има очевиден терористичен характер, по думите на премиера на  Франция Бернар Казньов.

Източници от полицията потвърдиха, че в района на Лувъра е открита стрелба от един от военните патрули, ангажирани в противотерористичната защита. 

Военният е стрелял, след като е бил нападнат с нож от неизвестен мъж, опитал се да проникне в музея със съмнителен непроверен багаж – куфар и може би още една чанта, отказал контрола. Нападателят е бил ранен при стрелбата, но е жив. Той е отправил ислямистките възгласи "Аллах е велик!" към военния, преди униформеният да го рани. 

Според източници от префектурата при обиска на багажа все още не са били открити експлозиви. 

Закратко е бил задържан и друг мъж със съмнително поведение, след което е пуснат. 
На място има много представители на френските власти, включително и кметът на Париж Ани Делго. Тя увери пред медиите, че ситуацията е овладяна и поздрави служителите.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.