Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доналд Тръмп предизвика дипломатически скандал
3 Декември 2016
Той разговаря с президента на Тайван, като постъпката му може да предизвика сериозен разрив в отношенията между САЩ и Китай
Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп наруши дипломатическо правило, съществуващо от десетилетия, като реши да проведе разговор с президента на Тайван г-жа Цай Ингвен. Постъпката му може да предизвика сериозен разрив в отношенията между САЩ и Китай. 

Телефонният разговор е в разрез с практиката на САЩ, откакто те скъсаха дипломатическите отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин. Тръмп е първият американски президент, който си позволява такава стъпка.

Самият Доналд Тръмп обясни в Туитър, че инициативата за телефонното обаждане е била на Цай Ингвен, която само го поздравила за изборната победа. В Тайпе президентският говорител обаче заяви, че телефонният разговор е бил съгласуван предварително.
  
Белият дом побърза да потвърди подкрепата си за политиката на "един Китай", предаде Франс прес. 

Няма никаква промяна в позицията ни, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

Китай определи телефонния разговор  като маневра на Тайпе, която не може да промени политиката за "един Китай". Според външния министър Ван И тази политика е крайъгълен камък на развитието наздравословни отношения между Пекин и Вашингтон и китайската страна не иска нещо да се намесва в нея или да я премахне.  


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.