Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина Фидел Кастро
26 Ноември 2016
Бащата на кубинската революция Фидел Кастро почина в петък вечерта в Хавана на 90-годишна възраст
На 90 години почина Фидел Кастро, съобщиха световните агенции, като се позоваха на кубинската телевизия. Бащата на кубинската революция Фидел Кастро почина в петък вечерта в Хавана на 90-годишна възраст, съобщи брат му Раул, който го наследи начело на властта през 2006 г., предаде Франс прес.

"Главнокомандващият на кубинската революция почина  в 22,29 ч. тази вечер", заяви по националната телевизия снощи Раул Кастро.

Кастро застава начело на страната след революцията през 1959. Оттегли се от управлението през 2008-а, но остана един от символите на Куба. Твърдеше, че е преживял над 630 опита за убийство, замислени основно от Съединените щати. Почина на 90.  

 След неуспешния щурм на казармата Монкада процесът срещу Кастро е широко отразен - истински подарък за младия адвокат, който печели хиляди привърженици. Следват десетилетия на всенародна любов.
 
През 1985-а се разделя със съществена част от своя имдж - отказва пурите. Държи рекорда за най-дългата  реч в ООН - 4 часа и 29 минути.

Но е говорил и повече - 7 часа и 10 минути на партийния конгрес през 1986-а.
 
Намираме се в най-трудния период от нашата история. Защо? Защото се оказахме сами срещу Империята.

В такъв момент някой слаб и страхлив народ би се предал, но такъв достоен и смел народ като нашия не се предава и не се връща към робството.

През 2006-а Форбс го нареди в класацията на най-богатите световни лидери.

Да го докажат!   Ако докажат, че имам сметка в чужбина от 900 милиона, от милион, от 500 000, от 100 000, от 10 милиона, от 1 долар,  ще се откажа от всички постове.

По време на управлението му в Белия дом се сменят деветима президенти. С Кенеди е свързан най-известният опит за сваляне на Кастро от власт - операцията в Залива на прасетата. От този период е и Карибската криза, която изправя света пред заплахата от нова война. 

Заклеймяван и възпяван, през целия си живот Кастро отстоява свое убеждение още от преди революцията: Историята ще ме оправдае.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.