Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Поредният кървав атентат в Турция отне над 50 живота
21 Август 2016
Атаката е извършена от атентатор-самоубиец
Разкъсана жилетка с ескплозиви за извършване на самоубийствени атентати е открита в Газиантеп на мястото, където бе извършено снощното кърваво нападение, в което загинаха над 50 души, а над 94 бяха ранени, съобщиха местните власти. Според тях атаката е извършена от атентатор-самоубиец. 

Преди това президентът Реджеп Ердоган посочи, че вероятно терористичната групировка "Ислямска държава" е извършител на атентата. Той остро осъди нападението, като посочи, че няма разлика между организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен за опита за преврат от 15 юли, незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК) и „Ислямска държава“, защото извършват терор.Президентът съзира в атентата опит на терористите да всеят раздор между различните етнически групи в Турция, като араби, кюрди и тюркмени. От името на държавата и на народа обаче Ердоган имал да каже само едно нещо на терористите - че няма да успеят.

Руският президент Владимир Путин е изразил съболезнования на Ердоган заради гибелта на десетки турски граждани.

Разследващите власти са идентифицирали 40 от загиналите в снощния самоубийствен атентат в град Газиантеп, който бе извършен по време на ритуално сватбено тържество - къна геджеси, в един от кварталите на Газиантеп. Тъй като ритуалът символизира прощаването на младоженката с близките й преди сватбата, на тържеството присъствали много жени и деца - общо 250 души. Тържеството било към края си и хората вече започнали да се разотиват, когато избухнала бомбата. Между ранените са и младоженците, които били от две сродни фамилии. Ако е било в по-ранен час, щеше да има повече жертви, съобщиха местните власти. Нанесени са и много повреди в града.

Според властите загиналите са турски граждани, главно преселили се от района на Сиирт. Това е най-убийственият атентат през последно време в този район.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.