Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5.3 по Рихтер удари Южно Перу
16 Август 2016
По последни данни, пострадали при бедствието са 68 души, има и загинали
Земетресение със сила 5.3 по скалата на Рихтер удари Южно Перу. Броят на загиналите е четирима, а не девет души, каквато информация се появи по-рано, предаде Diario de Colima. Сред загиналите има дете и турист от Съединените щати. 

Трусът е бил с дълбочина 8 км, като най-силно е бил усетен в провинция Кайлома, намираща се в регион Арекипа. Впоследствие най-малко 5 вторични труса са разтърсили района, популярен с добива на бакър от преселници. 

По последни данни, пострадали при бедствието са 68 души. Перуанските власти съобщават, че трусът е засегнал 152 километра пътища, както и 556 жилищни постройки, от тях 132 са вече необитаеми. 

Земетресението беше мощно, непредсказуемо – нямаше как да реагираме! Късовете, които се срутиха над нас, бяха огромни – паднаха изведнъж, разказа мъж, чиито роднини са загинали в съня си заради срутена кирпичена стена върху леглото им. 

Навсякъде летяха тухли – не можех да ги преброя и да искам. Грабнах дъщеря си, изтичах през вратата и спрях – от уплах не можех да продължа, а детето ми припадна, обясни жена, чието дете е пострадало от падащи отломки. 

Аварийни екипи продължават да транспортират ранени с линейки и хеликоптери. Осигурени са палатки и храна на семействата, останали без дом. Земетресението е предизвикало и срив на комуникациите, както и на електрозахранването в редица градове. Засегнати са и сгради на училища и клиники, повредени са били напоителни канали и магистрали. 

Министърът на отбраната Мариано Гонзалес пътува към засегнатия район, в който президентът на Перу Педро Пабло Кучински обяви извънредно положение. 

Земетресението удари ден преди деветата годишнина от опустошителното земетресение в Перу през 2007-а, отнело живота на стотици в района на Ика. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.