Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Серия от експлозии в курорти в Тайланд
12 Август 2016
При общо 11 експлозии загинаха четирима души и над 30 бяха ранени
В Тайланд бяха задържани първите заподозрени за взривовете в страната. При общо 11 експлозии загинаха четирима души и над 30 бяха ранени. 

На пресконференция, която се предаваше по всички основни телевизионни канали, полицията съобщи, че взривовете не са свързани с международния тероризъм, а са местен саботаж.

Туристи от западноевропейски страни са сред ранените в морския курорт Хуа Хин. Там станаха четири от експлозиите.

Трябва да анализираме ситуацията, защото изглежда, че насилието ескалира. За момента не можем да сме сигурни, че няма повече бомби и че няма да има повече експлозии, каза полицейски началник на един от засегнатите тайландски градове – курорта Хуа Хин.

Малко по-рано тайландската полиция публикува списък с чужденците, ранени при първите две експлозии в Хуа Хин. Те са настанени в болници в града. Сред пострадалите са граждани на Австрия, Великобритания, Германия, Италия и Холандия. Хуа Хин е един от най-престижните и скъпи курорти в Тайланд, отбелязва агенция ТАСС. 

Министърът на туризма на Тайланд Кобкарн Уатанаврангкул заяви за Си Ен Ен, че засега властите нямат представа кои са извършителите на нападенията. Тя е посетила в болницата трима чужденци, пострадали при взривовете в Хуа Хин.

Мисля, че разбират ситуацията, защото говорих с всеки от тях и те знаят, че това не е дело на тайландския народ. Те знаят, че ние не сме лошите. Към момента обаче не знаем кои точно са извършители, обясни министърът на туризма. 
Властите блокираха пътищата към курорта и засилиха мерките за сигурност. 

Нападенията са извършени ден преди дългия уикенд, в който се празнува рожденият ден на тайландската кралица, а в страната се отбелязва и празник за Деня на майката. 

Ръководителят на тайландската военна хунта осъди серията от бомбени експлозии в страната, за които никой не е поел отговорност, предаде Франс прес.

Бомбите имат за цел да се всее хаос, заяви премиерът на страната ген. Прают Чан-оча и призова гражданите да не се поддават на паника. Прают Чан-оча управлява страната от военния преврат през 2014 г. 

Той нареди също да бъдат взети всички необходими мерки за предотвратяване на нови взривове. Съобщено беше, че допълнителни полицейски патрули ще бъдат изпратени навсякъде, където има туристи и охраната ще бъде денонощна.   
Такива атаки бяха рядкост след военния преврат през май 2014-а, отбелязва Ройтерс. Преди седмица в Тайланд се проведе референдум за нова конституция, подкрепяна от военните.  


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.