Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължават сблъсъците в Армения
21 Юли 2016
Сблъсъците между полицията и демонстранти са на мястото, където вече четири дни техни съмишленици държат за заложници заместник-шефа на полицията и още трима служители на реда

Снощи и през нощта в арменската столица Ереван имаше сблъсъци между полицията и демонстранти, които се опитаха да достигнат до мястото, където вече четири дни техни съмишленици държат за заложници заместник-шефа на полицията и още трима служители на реда. Похитителите настояват правителството да освободи от затвора опозиционния водач Жирарир Сефилян.

Напрежението в арменската столица Ереван остава. Демонстрантите и депутат от опозицията в арменския парламент поискаха той да може да занесе храна и вода на своите колеги, които взеха за заложници няколко високопоставени полицейски служители преди няколко дни. След като органите на реда изградиха кордон и не допуснаха протестиращите да се приближат до сградата, където се разиграва кризата, недоволни от действията им, те се опитаха насилствено да атакуват района и да стигнат до мястото. След като бяха отблъснати със сълзотворен газ и стрелба във въздуха от полицията, демонстрантите още веднъж се опитаха да атакуват органите властта. Тогава при сблъсъците бяха ранени 51 души, от които един полицай от арменските специални части.

Властите в Ереван продължават и днес преговорите с похитителите в опит да поставят точка на кризата със заложниците, но нещата едва ли ще се променят, коментират близки до арменската опозиция. Напрежението в Ереван расте и не е изключено да има и още сблъсъци в скоро време. Лично президентът на Армения Серж Саркисян наблюдава случващото се, а някои местни анализатори предупреждават, че събитията в Ереван могат значително да отслабят националната сигурност на задкавказката република, която се намира в много сложна фаза – търси се международно решение на Нагорно-Карабахския въпрос, който изостри до крайност отношенията между тях в началото на април т.г., стигайки до военни действия, продължили няколко дни.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.