Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕС и САЩ с предупреждение към Турция
18 Юли 2016
На съвместна пресконференция с американския държавен секретар Могерини каза, че нито една държава не може да стане член на ЕС, ако упражнява смъртното наказание
Турските власти трябва да зачитат конституционните и човешките права при мерките, които взимат след осуетения опит за преврат в страната, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини:

Призоваваме за пълното спазване на конституционния ред в Турция и като Европейски съюз подчертаваме колко е важно върховенството на закона в страната да се запази. Притеснени сме от случващото се там през последните часове. Турция трябва да уважава демокрацията, човешките права и основните свободи.

На съвместна пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери Могерини каза също, че нито една държава не може да стане член на ЕС, ако упражнява смъртното наказание. Първият европейски дипломат отново подчерта колко е ползотворно сътрудничеството на Брюксел и Вашингтон в борбата с тероризма. 

На свой ред американският държавен секретар потвърди колко силно и неразрушимо е европейско-американското партньорство. Той също коментира събитията в Турция:

Твърдо призоваваме правителството на Турция да запази спокойствието и стабилността в страната, както и да зачита възможно най-стриктно демократичните институции на страната и върховенството на закона.

Кери изрази надежда, че Великобритания ще осигури гладкото си излизане от Европейския съюз, но добави, че заради Брекзита Споразумението за трансатлантическото икономическо сътрудничество става още по-важно.

Трябва да бъдем бдителни, така че турските власти да не създадат политическа система, която да се отдалечи от демокрацията. Турция постигна голям напредък, много се подобри, предприе много реформи през последните няколко години. Опасността би била от това да се върне обратно.

При пристигането си за първи път на среща на министрите на външните работи от съюза в Брюксел новият британски първи дипломат Борис Джонсън също коментира Турция:

По отношение на Турция смятам, че е много важно с оглед на преврата да видим сдържаност и умереност от всички страни и това е нещото, за което призовавам.

Френският външен министър Жан-Марк Еро подчерта, че Анкара не трябва да използва преврата, за да потъпква закона:

Трябва да бъдем бдителни, така че турските власти да не създадат политическа система, която да се отдалечи от демокрацията. Турция постигна голям напредък, много се подобри, предприе много реформи през последните няколко години. Опасността би била от това да се върне назад.

България и Европейският съюз не могат да приемат възстановяване на смъртното наказание в Турция, категоричен бе и министърът на външните работи Даниел Митов, който е в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи. Той призова да не се стига до спирала на насилие и за стриктно спазване на демократичните практики. Министър Митов изтъкна, че за България е особено важно да продължи да се изпълнява споразумението ЕС - Турция по отношение на миграцията. 

Бързото задържане на над 6 хиляди военни и магистрати след опита за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварително подготвен списък, посочи по-рано еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан:

Списъците са налице, което подсказва, че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап. Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме.

Случилото се в Ница, обстановката в Турция от последните дни и борбата с тероризма са част от темите, които ще се обсъждат на започващия в Брюксел Съвет на външните министри на страните от Европейския съюз.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

странно
20 Jul, 2016 | 12:43

Странното тук е, че за едно и също събитие, отнасящо се до Бъдещето, Висшият Всемирен Разум дава ту положително напътствие, ту отрицава даденото събитие. И не е за първи път ! Това автоматично означава, че бъдещите събития не са константни, а могат да бъдат променяни.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.