Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Турският президент: „Във всеки момент“ може да има „нов опит за въстание“
16 Юли 2016
Турският парламент заседава извънредно
От президентската институция в Турция публикуваха предупреждение, че „във всеки момент“ може да има „нов опит за въстание“, съобщи Ройтерс. Операцията на силите за сигурност за отвоюване на армейската щаб-квартира в Анкара все още продължава, съобщи представител на властите, опровергавайки по-ранно съобщение, че правителствените сили са си върнали контрола върху сградата.

Турският парламент провежда извънредна сесия тази сутрин, часове след като сградата бе атакувана от метежници с танкове и хеликоптери. Заседанието е предавано пряко по държавната телевизия.

Малко след като президентът Реджеп Ердоган се закани, че ще „прочисти“ армията, бе съобщено, че над 1 500 военни са били арестувани. Петима генерали и 30 полковници са били отстранени от постовете им. Назначен е нов началник на генералния щаб - генерал Юмит Дюндар.

По последни данни най-малко 90 души са убит, а около 1200 са ранените цивилни, войници и полицаи при стълкновенията в Анкара и Истанбул. Началникът на полицията съобщи, че сред убитите са 16 от „заговорниците“. Във всичките 81 провинции на Турция се провеждат арести и разследвания срещу предполагаеми поддръжници на опита за преврат. 

По-рано Ройтерс съобщи, че бунтовници продължават да оказват съпротива на правителствените войски в Турция. Атаките срещу сградата на меджлиса и президентския дворец в Анкара стихват.

Централата на Турската разузнавателна служба е била атакувана от военни хеликоптери и обстрелвана по време на опита за преврат, предаде Ройтерс, цитирайки разузнавателен източник. При обстрелите са били ранени трима души. Службата действа съвместно със силите за сигурност срещу заговорниците в протичащите в момента операции в Истанбул и Анкара. Шефът на разузнаването Хакан Фидан се намира на сигурно място и е бил в контакт с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм през нощта на опита за преврат.

Президентът на Турция по-рано призова привържениците на Партията на справедливостта и развитието да подкрепят демократично избраната власт в страната срещу опита за военен преврат: 

Метежниците са малцинство в турската армия. Имаме управляваща партия, която е избрана от народа. Имаме и президент, избран от хората. и ако Бог пожелае, ще продължим да изпълняваме дълга си до края. Няма да оставим страната си на тези престъпници, каза турският президент малко след като пристигна на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Базираният в Анкара фотожурналист Пиеро Кастелано разказа пред Би Би Си, че военните са стреляли по тълпата от хора, излезли по улиците след призива на президента Реджеп Ердоган за масова подкрепа срещу преврата.

Дългогодишният опонент на Ердоган - духовникът Фетула Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, отхвърли като обидни обвиненията на турския президент, че стои зад опита за военен преврат.

Ситуацията продължава да бъде твърде динамична. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.