Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
„Щит за личните данни“ в интернет между ЕС и САЩ
12 Юли 2016
ЕС и САЩ се споразумяха за нов модел на защита на личните данни на гражданите в интернет от американските фирми, съобщава БНР. Споразумението влиза в сила незабавно и се нарича „Щит за личните данни“. До него се стигна след санкция на Съда на ЕС, породена от разкритията на бившия агент Едуард Сноудън за масово и безразборно събиране на лични данни на европейци от Националната агенция за сигурност на САЩ чрез компании като Гугъл, Амазон и социалните мрежи в интернет като Фейсбук или Туитър. Без правна сигурност за търговската си дейност, компаниите рискуваха милиарди долари загуби на европейския пазар. По силата на новата договореност ЕС получава гаранции, че американските тайни служби няма да злоупотребяват с масивите от данни на фирмите в мрежата.

Имаме уверения от американското правителство, че всеки достъп до лични данни по съображения за националната сигурност ще бъде ограничен и пропорционален въз основа на важната реформа на президента Обама в разузнаването , обяви Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Йоурова.

Дори бяхме необичайно прозрачни за това как ще оперират нашите разузнавателни служби, допълни министърът на търговията на САЩ Пени Прицкър, според която сделката защитава правото на личен живот.

Злоупотребите ще могат да се обжалват в съда. САЩ въвеждат за европейските граждани и възможност за правна защита в областта на националната сигурност чрез омбудсман към Държавния департамент.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.