Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5 убити и 6 ранени полицаи от снайперисти в Далас
8 Юли 2016
Има и един ранен цивилен, който също е в болница, като трима от ранените служители на реда са с опасност за живота
Двама снайперисти простреляха 11 полицаи, като убиха петима от тях. Стрелбата стана в Далас, щата Тексас, по време на мирни протести срещу убийствата на чернокожи от полицаи. Има и един ранен цивилен, който също е в болница, като трима от ранените служители на реда са с опасност за живота. По последна информация единият от заподозрените е бил "неутрализиран.“ Открити са две "съмнителни устройства.“

Президентът на Съединените щати Барак Обама е в течение на случващото се. В трагичната нощ полицията в Далас описа ситуация, при която униформените служители са попаднали все едно на бойно поле – обградени и уязвими на снайперистки огън.
По време на пресконференция на полицията в една бързо променяща се ситуация стана ясно, че заподозрените са планирали да убият възможно най-много полицаи. Трима души са задържани за стрелбата до момента.

Обграденият от спецчастите снайперист е бил прострелян от представител на подразделение на американската полиция, предназначено за изпълнение на опасни операции и отведен също в ареста. На мястото, където е бил задържан, полицията е открила подозрителен пакет, който се проверява за взривно устройство. Информацията беше разпространена в Туитър от полицейското управление в Далас.

Другият, който се издирваше и чиято снимка медиите разпространиха по-рано, сам се е предал. По-рано органите на реда показаха снимката на издирвания във връзка със случая, но без да казват дали е заподозрян. Мъжът на снимката, облечен в камуфлажни дрехи, носи оръжие през рамо, може би снайпер, какъвто знаем, че е бил използван за убийството и раняването на полицаите, посочи Дейвид Браун, шеф на полицията в Далас. 

Заради споменатата заплаха за взривяване на бомба в центъра на Далас, властите претърсваха града за взривни устройства. Поискахме помощ от ФБР и от Американското бюро за алкохол, цигари, оръжия и експлозиви, за да ни съдействат да открием и заподозрените, и взривно устройство, което смятаме, че е заложено в околността, обясни шефът на полицията в Далас. 

Полицията в Далас арестува и жена, която се е намирала в околността на гаража, където се укрива и в този момент друг заподозрян за стрелбата, посочи Браун: В ареста има жена, която се е намирала близо до гаража. Тя е карала кола заедно с двама души, носещи камуфлажни чанти. Те са били отбити от пътя и спрени от полицаи, а сега и тримата са в ареста и се разпитват. Последните 45 минути преговаряхме със заподозрян, който откри огън по нас, крещейки, че краят идва и ще нарани още хора от нашите, както и че има още бомби – в гаража, по улиците на Далас, навсякъде, така че ние сме много внимателни в тактиките си, за да не пострада някой. 

Телевизиите прекъснаха редовните си програми и предаваха информации от разиграващите се драматични събития като показваха шокирани очевидци, тичащи изплашени хора и барикадиращи се служители на реда. Водещите с мъка съобщаваха за увеличаващия се брой загинали униформени.

Свидетели разказваха как са чули около 60 изстрела в края на една мирна демонстрация срещу убийствата на чернокожи от полицаи, на която е имало около 800 демонстриращи и около 100 охраняващи офицера. За разлика от предишни подобни протести, по време на които органите на реда носеха снаряжение за борба с безредиците, в изминалата нощ в Далас полицаите бяха заедно с демонстриращите и дори публикуваха общи снимки в интернет.

Кметът на Далас Майк Роулингс от своя страна говори за немислимото стечение на обстоятелствата: 
Все още престъплението е в развитие. Това е една сърцераздирателна сутрин – загубихме полицаи, служили гордо на своите съграждани.

Призовавам всички да се фокусираме върху полицейските служители в Далас и техните семейства – върху загиналите, но и върху ранените, които се борят за живота си в болниците. Нека всички да се обединим и да ги подкрепим! Не съм бил по-горд – притежаваме най-добрите сили и сме постъпили по правилния начин, спазвайки правата на гражданите за тяхната безопасност. Нека да се обединим като град, подчерта в изказване по медиите кметът.

Все още не се знае дали мотивът за замисляното нападение срещу полицаите в било в отговор на двата нелепи инцидента от тази седмица, при които чернокожи младежи загинаха от полицейски куршуми.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.