Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хиляди германци са ползвали офшорната фирма в Панама
5 Април 2016
Сред тях са аристократи, милионери, шоузвезди, футболни босове. Почти няма голяма банка, която да не се е възползвала от услугите на кантората "Мосак Фонсека"
Имената на хиляди германци изплуват от данните за офшорни фирми в Панама, получени от  вестник "Зюддойче цайтунг". Сред тях личат тези на аристократи, милионери, шоузвезди, футболни босове. Почти няма голяма банка, която да не се е възползвала от услугите на кантората "Мосак Фонсека". 

Присъствието на толкова много германски имена в списъците е обяснимо – основателят на кантората, от която изтекоха данни, е германецът Юрген Мосак. Една немалка част от германските клиенти на кантората са препратени от банки в Швейцария и Лихтенщайн, което увеличава подозренията, че става дума за опит да се заобиколи плащането на данъци. 

Германските финансови служби започнаха разследване на получените данни, за да засекат кои фирми са укрили в офшорните зони пари от налози.

Министърът на правосъдието Хайко Маас обяви, че ще настоява за създаване на регистър на офшорните компании, в който всеки германски гражданин, искащ да вложи парите си в офшорна зона, да бъде регистриран с истинското си име и адрес. Само така може да се сложи край на укриването на данъци, посочи той. 

Междувременно германският вестник "Зюддойче цайтунг" разказа как се е стигнало до изтичането на данни. С редакцията преди година се е свързал анонимен американец, който е дал достъп до милиони досиета на кантората. Журналистите от вестника са са направили връзка със свои колеги от цял свят, за да засекат и проверят данните. Оповестили ги едва след като имали доказателства, че не са фалшифицирани.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.