Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Няма данни за български граждани сред убитите и ранените при атентатите
23 Март 2016
Постепенно властите започнаха да обявяват първите имена на невинните жертви от двете бомбени нападения в белгийската столица
С минута мълчание и полицейски акции Белгия посрещна първия ден след терористичните атаки, отнели живота на поне 32-ма души. Ранените до момента са 270, съобщава БНР.

Постепенно властите започнаха да обявяват първите имена на невинните жертви от двете бомбени нападения в белгийската столица. Аделма, Оливие, Леополд – перуанка, белгийки учител и студент. Съобщава се и за загинали мюсюлмани и евреи – жена от Мароко и мъж с израелско гражданство. Идентифицирането на телата се бави толкова време поради тежките обстоятелства на местопрестълнеието, уточни Главният комисар на полицията Катрин дьо Бол. 90% от тленните останки са обработени, но само за 30 на сто от тях има данни за националност. Липсват и документи за самоличност. Според осведомен източник все още няма данни за български граждани нито сред убитите, нито сред ранените.

В същото време властите продължават преследването на извършителите – фанатизирани последователи на Ислямска държава. 4-ма са установените атентатори – 3 –ма умират като камикадзета, а един бяга в неизвестност.

Федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов отрече публикациите, че мъжът с шапката на видеозаписа от летището, който е оставил голям куфар с експлозиви, е заловен тази сутрин:

Това трето лице, което все още не е идентифицирано, в момента се издирва.

По неофициална информация това е 24 годишния Наджим Лахрауи, вербуван през 2013г. от "Ислямска държава" в Сирия, който още е на свобода.

Двама от взривените терористи са братя, родени в Брюксел – Ибрахфим и Халид Ел Бакрауи. Единият задейства бомбата си на терминала на летището, а другият – метрото.

Лидерът на най-голямата фламандска партия в коалиционното управление на Белгия– националистът Барт де Вевер възнегодува:

Бесен съм, че тези хора, които са родени тук и които цял живот сме глезели повече от където и да е другаде по света, са извършили подобно нещо!

В присъствието на френския премиер Манюел Валс, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова:

Мислим, че е нужно да създадем и Съюз по сигурността в Европа. Всички негови елементи са вече предложени от Комисията.

В петък, в Брюксел извънредно се събират министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.