Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Издирват четвъртият атентатор
23 Март 2016
Установена е смъртта на двама от атентаторите самоубийци – братята Ел Бакрауи
Федералната прокуратура на Белгия не потвърди залавянето на третия заподозрян терорист от снимката при атентата на летището в Брюксел. Установена е смъртта на двама от атентаторите самоубийци – братята Ел Бакрауи. 

Бомбите в метрото и на летището са били дело на общо четирима атентатори, стана ясно от думите на федералния прокурор. Трима са мъртви, един е оцелял. 

Разследващите потвърдиха самоличността само на един от тримата заподозрени терористи на снимката от летището.  Това е белгиецът Ибрахим Ел Бакрауи, който заедно с още един неидентифициран мъж до него, се е самовзривил на терминала. Третият мъж от кадрите на охранителните камери, който е със шапка и също тика количка за багаж, е заложил най-голямото количество взривно вещество в куфара, след което е напуснал летището. За него по-рано беше съобщено, че е 24-годишния Наджим Лахрауи, арестуван сутринта при операция в квартал Андерлехт. Федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов обаче опроверга тази информация:

Това трето лице, което все още не е идентифицирано, в момента се издирва.

Четвъртият терорист-камикадзе е човекът, влязъл в метрото и задействал експлозията на метростанцията "Малбек" до европейските институции. Той е братът на единия от нападателите на летището – Халид Ел Бакрауи и е разпознат по пръстовите отпечатъци.  Братята Ибрахим и Халид са родом от Брюксел, те са съдени и криминално проявени, но досега не са били обвинявани за терористична дейност от белгийското правосъдие.

Прокуратурата отказа да дава данни за извършения арест в квартала "Андерлехт", както и всякаква друга информация за издирвания оцелял атентатор.

Ибрахим Ел Бакрауи е оставил набързо написано завещание, открито в кошче за боклук в дома му, съобщи още прокурор Ван Льов, цитиран от Франс прес. Не знам какво да правя, навсякъде ме преследват, никъде не съм в безопасност, пише Бакрауи и добавя Не искам да свърша в затворническа килия до него, говорейки вероятно за Салах Абдеслам, задържан миналата седмица от белгийските власти за терористичните нападения в Париж. 

Федералният прокурор уточни, че към момента броят на загиналите е 31 души, а 270 са ранени. Той допълни, че е възможно броят на загиналите да се увеличи, тъй като състоянието на някои от пострадалите е много тежко.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.