Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ангела Меркел: Наистина ли искаме да се предадем и да затворим границите
16 Февруари 2016
Тя разкритикува предложенията на Вишеградската четворка за затваряне на Балканския мигрантски маршрут
Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува предложенията на Вишеградската четворка за затваряне на Балканския мигрантски маршрут. Меркел продължава да настоява, че ограничаването на бежанския поток към Европа трябва да започне в Турция. „Наистина ли искаме вече да се предадем и да затворим границата на Гърция с Македония и България, предвид всички последствия, които това ще има за Гърция, Европейският съюз като цяло, а оттам и за Шенгенската зона”, попита Меркел, цитирана от АФП. Едновременно с това, тя обяви, че на заседанието на Европейският съвет този четвъртък и петък ще продължи да настоява за възприемане на турският подход. 

Темата ще е една от ключовите показатели за „успеха или провала” на срещата на върха, добави Меркел на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е на посещение в Германия. Германският канцлер обаче не очаква никакъв напредък по квотното разпределение на бежанци в страните от ЕС, което е част от турския план. „Ще станем за смях ако се съгласим на допълнителни квоти, имайки предвид сегашната ситуация, при която по-малко от 1000 души от договорените 160 000 бяха преразпределени”, добави тя. 

Днес Гърция обяви завършването на 4 „горещи точки” за прием на мигранти на островите й в Егейско море. Водната граница с Турция се явява външна за ЕС. През 2015г. над 1 милион души влязоха в Европа именно през Гърция. 

Редица европейски лидери насочиха усилията си към намаляване на потока през тази година. Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които представляват Вишеградската четворка, поискаха разработване на План Б, в случай че Атина продължи да не се справя с ограничаването на потока. Той представлява фактическо изместване на външната граница на север и подсилване на присъствието на общи гранични служби по разделителните линии между Гърция от една страна и България и Македония от друга. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.