Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Масови протести срещу спорните промени в Полша
10 Януари 2016
Протестиращите твърдят, че правителството, поставяйки под свой контрол конституционния съд и държавните медии, заплашват свободата на словото и демокрацията

Противници на консервативното правителство проведоха нови масови протести в Полша. Уличните протести бяха организирани от нова група, наричаща се "Комитет за защита на демокрацията", която миналия месец събра десетки хиляди поляци срещу управляващата партия "Право и справедливост". Този път хиляди хора, развяващи националния флаг и знамето на ЕС, се събраха във Варшава, Вроцлав, Краков, Лодз и Катовице.

Протестиращите твърдят, че промените, които правителството направи, за да постави под свой контрол конституционния съд и държавните медии, заплашват свободата на словото и демокрацията. Новият медиен закон влезе в сила в петък, като прекъсна мандатите на директорите на държавното радио и телевизия и прехвърли правомощията по назначаването им на министъра на финансите, вместо на медийна комисия, която се отчита пред парламента. Министърът незабавно назначи десния политик и журналист Яцек Курски начело на обществената телевизия.

Заради приемането на двата спорни закона - за медиите и за Конституционния съд, депутати от управляващата коалиция в Германия поискаха на Полша да бъдат наложени санкции.

Европейската комисия ще постави Полша под наблюдение за спазване на принципите на правовата държава. Това твърди германският вестник „Франкфуртер Алгеймайне Зонтагсцайтунг“, без да назовава източниците си. Заседанието на Еврокомисията по казуса с приетите закони за конституционния съд и обществените медии в Полша ще се състои в сряда.

Акцентът при надзора над Полша ще бъде поставен не върху медийния закон, който предизвика нови масови протести, а върху проблема с Конституционния съд, чиято работа, според редица наблюдатели, е фактически блокирана, заради спорни назначения на част от членовете му.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.