Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нощ на терора във Франция - обявено е извънредно положение
14 Ноември 2015
Серия терористични атентати погуби най-малко 126 души според последните данни, като цифрата ще се увеличава
Война насред Париж, пишат днес френските вестници за страшната терористична серия през нощта. Тя е погубила най-малко 126 души според последните данни, които съвсем не са окончателни, съобщава БНР.

Повече от 200 ранени са спасявани в момента в спешните отделения и следите от кървавата баня са най-страшни сега пред концертната зала "Батаклан", където терористите взеха зрителите за заложници по време на концерт. В залата са забелязани да влизат две съвсем нормално облечени лица, които са открили огън и са избягали. Според френския вестник "Либерасион", очевидец е споделил, че всичко е станало за десет минути, във въздуха са проехтели над 100 изстрела. 
Поне 80 души са загинали там при безмилостна стрелба с автомати и вероятно и гранати. Някои са успели да се укрият до щурма на френските спец части, които освободиха няколко десетки. Залата за 1500 души е събрала предимно млади хора, както и заведенията в района, срещу които бяха открити другите 3 стрелби, взели най-малко 30 жертви. 

Паралелно е имало три експлозии в центъра на града, в близост до стадиона Стад дьо Франс. Франция беше домакин на приятелска футболна среща с Германия. Френският президент Франсоа Оланд е гледал мача и е бил евакуиран. Петима души  убити, сред тях несъмнено са и терористите -  камикадзета, извършили атентата. Има обаче още нападатели на свобода, затова властите предубедиха парижаните да не напускат домовете си, докато около 6 000 военни и полицаи-целият състав на силите за сигурност са мобилизирани да пазят страната.

Френският президент ще проведе тази сутрин заседание на Съвета за отбрана във връзка със серията терористични нападения в Париж, съобщи Елисейският дворец, цитиран от ТАСС. То е насрочено за 9 ч местно време.

Столицата на Франция е блокирана, границите са затворени, таксита превозват безплатно хора до домовете им. Живеещи в кварталите, където се случиха престрелките, се организират в социалните мрежи. С хаштаг  #Отворени врати те предлагат да приютят минувачите по улиците, за да не остават навън. Според "Евронюз", атаките на терористите са били на поне седем места, сред които ресторант и мол. 

Според френската телевизия iTele, терористите в Париж са действали, разделени на групи. Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в зала "Батаклан". Другата е дейставала в района на Stad de France. Според информацията на канала терористите са били млади хора и са говорили френски. Очевидци съобщават, че докато са стреляли по хората в зала "Батаклан", мъжете са викали, че това е отмъщение за Сирия.

Заради напраденията, за първи път от 70 години насам, на цялата територия на Франция е обявено извънредно положение, а границите на страната са затворени. Най-малко 5 линии на парижкото метро не работят. Днес ще бъдат затоврени всички учебни заведения, прекъснати са всички спектакли и други програми. 

Все още нито една терористична организация не е поела отговорност за терористичните актове.

В извънредно телевизионно изявление малко след полунощ, Франсоа Оланд призова за единство, сила и спокойствие. Той поясни, че властите проверяват целия град, за да се уверят, че няма потенциална опасност от следващи атаки. 

В този толкова труден момент трябва да покажем съчуствие и солидарност. Но също така трябва да докажем, че сме единни и хладнокръвни. В лицето на терора Франция трябва да бъде силна, да бъде голяма, а властите - твърди. Ние ще покажем, че сме такива. В лицето на опасността има една нация, която знае как да се защитава, как да мобилизира силите си и която още веднъж ще победи терористите. Да живее Републиката! Да живее Франция!

Терористите искат да пръскат страх и ужас, но ние сме солидна нация и знаем как да се борим, допълни още френският президент, който разпореди границите на страната да бъдат затворени незабавно и обяви извънредно положение.

Американският президент Барак Обама изрази солидарност и готовност страната му да застане зад Франция и осъди терористичния акт като насочен срещу цялото човечество и ценностите, които то споделя. 

Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР. Изказваме искрените си съболезнования към близките на жертвите и категорично осъждаме всяка форма на тероризъм. Солидарни сме с френския народ в този изключително тежък момент, се казва в изявлението. 

Съветът за сигурност на ООН осъди варварските и страхливи терористични атаки в Париж, съобщи агенция "Ройтерс". Редица световни лидери изказаха съболезнованията си и предложиха помощ на Франция след терористичните атаки. 

Изявление разпространи и министърът на културата Вежди Рашидов. В него се казва: Потресен съм от ужасяващата серия кървави атентати в Париж тази нощ. Скърбя за многобройните човешки жертви и изказвам искрени съболезнования на техните близки за огромната загуба.

Британският премиер Дейвид Камерън написа в профила си в Туитър Великобритания е готова да окаже помощ на Франция. Нашите мисли и молитви са с френския народ. 

Моите мисли в този часса с роднините на загиналите и с всички жители на Париж, подчертава канцлерът на ФРГ Ангела Меркел.

Руският президент Владимир Путин е изразил дълбоките си съболезнования за  чудовищните терористични актове в Париж, съобщава ТАСС.

По неофициални данни до този момент няма данни за пострадали българи, посолството ни в Париж все още обобщава информацията.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
15 Nov, 2015 | 06:59

Европа се залива с диваци, свалят руски самолет, бомби в Париж с много убити, заложници, а "българския" премиер ц***а Боко подписал България да стане Мангалия. Прави впечатление че в тези работи не присъстват евреи, един вид стоят настрана, имат си по достойни проблеми със своите палестинци че да се бъркат в чужди работи. Но терактите се правят с пари, въобще тероризъм без пари е невъзможен. А всичките пари в света, включително и не напечатаните са все еврейски. За тероризъм трябват тайни организации - а всичките и тайни и явни са все еврейски. Даже театралната Ай Кадаи е шоу на Мосад. И никой, ама никой от белите не повдига този въпрос, един вид антисемитизъм, неизгодно. Това значи че на мястото на душичката на белия човек се е настанило биополе на дявола яхве. Това е краят - извън бялата раса няма хора, има диваци, а те са лайна временно приведени в движение от това яхве. Задава се пранета от лайна.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.