Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Барак Обама представи план за драстично намаляване на вредните емисии
4 Август 2015
Новите рестрикции са най-значимата стъпка, която страната е поемала по въпроса с климатичните промени

Президентът на САЩ Барак Обама представи дългоочаквания си план за преустройство на американската енергетика, което трябва да намали драстично вредните емисии от въгледобивната индустрия, съобщи БНР. Президентът подчерта, че програмата ще доведе до по-здравословни условия за живот и по-изгодни цени за крайните потребители.

Според плана до 2030-та година индустрията трябва да заложи на възобновяеми източници на енергия и да намали отделянето на въглероден диоксид с 32 процента под нивата от 2005-та. Обама говори за първото поколение, което усеща ефекта от промяната в климата и последното, което все още може да направи нещо по въпроса:

Това е един от редките случаи, заради величината и мащаба му. Ако не се справим, процесът може да се окаже необратим и да не успеем да се приспособим достатъчно. Когато става дума за климатичните промени, има случаи, в които може да е прекалено късно.

Новите рестрикции са най-значимата стъпка, която страната е поемала по въпроса с климатичните промени. Смята се, че ограничителните мерки за централите ще доведат и до намаляване случаите на астма със 70 процента.

Регулацията предвижда всеки щат да представи своя програма пред Агенцията за защита на околната среда, като действия по нея ще има при следващия президент. Инициативата на Барак Обама, която ще доведе до разгорещен дебат по време на кандидат-президентската кампания, среща съпротива от републиканците и бизнеса. Някои въгледобивни компании възнамеряват да поискат съдебно решение, което да спре действието на плана преди да е ясен изходът от всички съдебни спорове между индустрията и властта. Опонентите коментират, че предложението ще повиши цените на енергията и ще доведе до покачване на безработицата.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.