Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
България със специален статут за бежанците в ЕС
26 Юни 2015
България може да бъде третирана като специален случай при бъдещото разпределение на бежанци, заяви след срещата на върха на ЕС председателят на Съвета Доналд Туск

Европейските лидери отхвърлиха задължителните квоти за прием на бежанци и не постигнаха ясен консенсус, как ще се справят с миграционната криза в Средиземно море. Разгорещените дебати продължиха до късно през нощта, защото голяма част от времето бе посветено и на проблема с Гърция.

Ръководителите на 28-те изразиха само принципното си съгласие да разпределят на доброволен принцип помежду си 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция пред следващите 2 години, съобщи председателят на Европейски съвет Доналд Туск. Вътрешните министри ще финализират схемата до края на юли. Още 20 хиляди извън Съюза също ще бъдат разселени, така че общият брой на бежанците ще стане 60 хиляди, обеща Туск, без да обясни, как ще се гарантира броят на хората, които всяка държава-членка доброволно ще приюти.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, чиято идея за задължителен квотен принцип беше провалена от лидерите, се опита да скрие разочарованието си: Важното е да се разпределят тези 40 хиляди плюс още 20 хиляди души – дали това ще стане по доброволен или задължителен начин – ми е все едно.

Тепърва на ниво технически групи ще се преговаря какви нови критерии ще разпределят броя на бежанците, която всяка от държавите би приела. Доброволният принцип обаче оставя вратата отворена за държави като България да откажат изобщо или да приемат твърде малко мигранти от италианските и гръцките бежански власти.

България може да бъде третирана като специален случай при бъдещото разпределение на бежанци, заяви тази сутрин след срещата на върха на ЕС председателят на Съвета Доналд Туск:

Всички страни-членки обещаха да участват. Повечето нямаха проблем с това да се постигне целта от прием на 60 хиляди имигранти. Имаше само едно изключение – Унгария, и до известна степен България. Защото тези две страни също са засегнати от силен миграционен натиск. Мисля, че ние ще ги считаме като отделни случаи, когато дойде време да разпределим дяловете.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.