Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Азербайджан се присъединява към "Турски поток"
24 Юни 2015
Азербайджан може да разчита да използва газотранспортните мощности на "Турски поток" на територията на Европа за доставката на допълнителни обеми газ

Баку разчита да използва мощността на руския газов проект, се казва в анализ на "Независимая газета". "За строителството на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ са похарчени 2,5 милиарда долара. Търговете за купуването на тръби са приключили, подготвяме се да приемем тръбите. Подписани са договори за 6 милиарда долара", заяви тези дни президентът на Държавната петролна и газова компания на Азербайджан /СОКАР/ Ровнаг Абдулаев. Заваряването на тръбите на ТАНАП, който ще минава през територията на Турция, ще започне през юли, твърди още той.

Що се отнася до реализацията на самия проект, то тя, както и разработването на азерското находище "Шах Дениз 2", върви с изпреварващи графика темпове. Това означава, че първите количества "синьо гориво" от втория етап на разработка на находището ще бъдат получени от Турция в Ескишехир през 2018 г.

ТАНАП е съставна част от "Южния газов коридор", който предвижда също така да бъдат построени към 2019 г. системата от газопроводи ТАП /Турция, Гърция, Албания, южна Италия и от там за ЕС/. По този коридор се планира да бъдат доставяни 6 милиарда куб.м. газ за Турция и 10 милиарда за ЕС.

В Европейския съюз първите количества газ от тази система ще потекат в началото на 2020 г. ТАНАП, както и доставката на азерски газ за Евросъюза, се възприема от някои като конкуренция на Русия. Но в действителност не става дума за това. Нещо повече, през последните месеци Баку и Москва активизираха сътрудничеството в енергийната сфера, което ще бъде от полза и на двете страни. Например, тези дни стана ясно, че Азербайджан може да разчита да използва газотранспортните мощности на "Турски поток" на територията на Европа за доставката на допълнителни обеми газ. Това заяви вицепрезидентът на СОКАР за маркетинга и инвестициите Елшад Насиров по време на Петербургския международен икономически форум.

"Турски поток" не представлява конкуренция на "Южния газов коридор", защото нашите обеми газ са продадени за 25 години напред, клиентите са задължени да го купуват, а за следващите азерски находища са необходими нови тръбопроводи", каза Насиров. Той добави, че в бъдеще добивът ще се увеличи за сметка на находища като "Абшерон" /запаси 300 милиарда куб.м./, "Умид" и "Бабек".

Проектът "Турски поток" предвижда строителството на газопровод с мощност 63 милиарда куб.м. газ от Русия за Турция по дъното на Черно море. Газопроводът с дължина около 1100 км ще се състои от три тръби и ще може да доставя до турско-гръцката граница до 47 милиарда куб.м. Така на границата ще бъде създаден хъб, от който страните от Централна Европа ще могат да купуват газ, използвайки своите газопреносни мощности.

Коментирайки тези идеи, експертът Фуад Ализаде съобщи пред местното издание "Ехо", че не става дума за находището "Шах Дениз 2". Предполага се, че Баку ще разполага с допълнителни обеми от разработката на находищата "Абшерон" и "Бабек".

Русия и Азербайджан не са конкуренти, те могат да съществува съвместно и да си сътрудничат", смята експертът. Очевидно е, че Баку и Москва именно така и постъпват. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.