Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Горски пожар край АЕЦ-а в Чернобил
29 Април 2015
Ситуацията е под контрол, няма промени в радиационния фон, успокои украйнския премиер

Няма промени в радиационния фон в резултат на горския пожар, край Чернобилската АЕЦ, заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Той допълни, че ситуацията е под контрол. За потушаването на пожара са изпратени 3 самолета, един хеликоптер, значително количество техника, както и полицейски сили.

По-рано днес украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че ситуацията с пожара се е изострила поради силния вятър. Според украинското министерство за извънредните ситуации пожарът, избухнал вчера, се разпространил върху няколко стотин хектара, предаде Франс прес.

Около централата е установена 30-километрова забранена зона,  която продължава да е заразена с радиоактивни частици, отбелязва Ройтерс. През февруари международни експерти предупредиха, че голямо количество опасни изотопи са останали в горите край Чернобил и може да се разпространят от горски пожари.

Четвърти реактор на Чернобилската АЕЦ, епицентърът на взрива  през 1986 г., е покрит с бетонен саркофаг, който украинските власти планират да заменят с нов до 2016 година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.