Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ООН: 1 милион деца в Непал в момента имат нужда от помощ, а засегнати са над 8 милиона души
28 Април 2015
Загиналите при труса от 7,9 по Рихтер вече са над 4400, ранените са повече от 7000

Продължава да се увеличава броят на жертвите на силното земетресение в Непал. Загиналите при труса от 7,9 по Рихтер вече са над 4450, ранените са повече от 8200, съобщи БНР. Според ООН 1 милион деца в Непал в момента имат нужда от помощ, а засегнати от бедствието са повече от 8 млн. души.

Вторичните трусове след земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер в събота продължават и в момента. Досега са регистрирани 67 труса със сила между 3,2 и 6,9 по Рихтер.

Премиерът на страната Сушил Коирала заяви, че броят на жертвите може да достигне 10 хиляди души. На пресконференция в Катманду той обяви, че лечението и рехабилитацията на ранените се очертава като сериозен проблем. Властите се нуждаят най-силно от палатки и медикаменти, както и от медицински персонал и спасителни хеликоптери. 90% от 100-хилядната армия на страната и почти всички полицаи са включени в спасителните операции.

Правителството предупреди, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса.  В Непал е обявен тридневен траур в памет на загиналите.

Спасителните екипи все още не могат да достигнат отдалечените планински райони на Непал, откъдето няма информация за ситуацията. В столицата Катманду и в други големи градове са се образували огромни палаткови лагери, защото хората се страхуват да се приберат по домовете си.

Междувременно бе съобщено, че всички алпинисти, блокирани във височинните лагерите под връх Еверест след опустошителното земетресение, вече са евакуирани. Извозването им бе извършено с хеликоптер до базовия лагер след подобряване на метеорологичните условия в подножието на върха. Най-малко 17 алпинисти загинаха от лавините в резултат на труса.

Планинските спасители на Българския Червен кръст, заедно с обучени кучета, са в пълна готовност да заминат за Непал, за да помогнат за справяне с последствията от силното земетресение, съобщиха от организацията. Към момента няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции.

Българският червен кръст започна да събира пари за пострадалите от земетресението в Непал. СМС на стойност 1 лев може да бъде изпратен на номер 1466 за всички мобилни оператори. Открита е и банкова сметка в Уникредит БУЛБАНК.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
28 Apr, 2015 | 11:32

Голяма трагедия. Кой знае колко време ще се възстановяват


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.