Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Арабските ръководители: Операцията в Йемен ще продължи, докато постигне целите си
28 Март 2015
Военната намеса на арабската коалиция срещу шиитските бунтовници хусити в Йемен ще продължи докато те капитулират
Кралят на Саудитска Арабия Салман бен Абдел Азиз, чиято страна бомбардира от три дни шиитските бунтовници в Йемен, обеща, че интервенцията ще продължи докато бъде възстановена сигурността в страната.

Операцията ще продължи, докато постигне целите и йеменците отново се радват на сигурност, заяви кралят при откриването на срещата на върха на Арабската лига в Шарм ел Шейх, Египет.

Съвещанието е посветено главно на създаването на многонационална арабска сила и на конфликта в Йемен.

Военната намеса на арабската коалиция начело с Рияд срещу шиитските бунтовници хусити в Йемен ще продължи докато те капитулират, заяви йеменският президент Абд Рабо Мансур Хади.

Според дипломатически представители в Персийския залив военната кампания на арабската коалиция срещу шиитските метежници в Йемен може да продължи шест месеца.

Първоначално Саудитска Арабия и съюзниците й разчитаха на едномесечна въздушна кампания, но тя може да продължи пет до шест месеца, цитира АФП неназован дипломатически представител. Той разкритикувал военната и материално-техническата подкрепа на Техеран за шиитското движение на хуситите в Йемен и посочил, че към 5000 иранци, членове на ливанската партия "Хизбула" и иракчани се бият в Йемен.

Дипломати в Залива обясняват, че Саудитска Арабия и съюзниците й решили да реагират срещу метежниците хусити, когато спътникови снимки, направени през януари, показали според тях придвижване на север и към саудитската граница на ракети Скъд, под чийто обхват попада голяма част от саудитската територия.

Сега, когато Саудитска Арабия и нейните съюзници вече действат, очаква се иранска реакция не само под формата на военна операция за защита на хуситите, но и под формата на дестабилизиращи действия. "Иранците ще отговорят чрез терористични актове в Залива" – цитира АФП твърдението на неназован представител. /БГНЕС


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.