Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Има ли примирие в Украйна?
16 Февруари 2015
И двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на споразумението за спиране на огъня

Въоръжените сили на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република не спазват режима на примирие и продължават да обстрелват позициите на украинската армия, се казва в прессъобщение на силите, които участват в операцията в Източна Украйна. Според съобщението в неделя въоръжените сили на двете републики са извършили 60 обстрела, като най-интензивни са били действията в района на Дебалцево. Край Донецк и Луганск въоръжените действия са намалели, но и там е имало обстрел срещу украински позиции. Според източник от украинската армия бунтовниците планират да превземат Дебалцево с нападение от Горловка и Углегорск.

От своя страна, ДНР съобщи за 18 обстрела на украинските сили в Донецк, но все пак определи положението в неделя като „спокойно“.
 
Пълномощният представител на ДНР Денис Пушилин заяви, че в неделя сутринта украинските сили са нанесли артилерийски обстрел по град Горловка. Той посочи, че в 7:30 часа градът е бил обстрелян от позициите на украинските сили в Дебалцево. Малко по-късно ръководството на ДНР съобщи, че обстрелът на украинската армия срещу Горловка е възобновен. В изявлението се казва, че в 22 часа обстрелът с тежка артилерия срещу града е бил подновен. ДНР предупреди, че обстрелите застрашават постигнатите по време на преговорите в Минск споразумения.
 
В същото време, лидерът на самопровъзгласилата се република Александър Захарченко поиска от украинските войници, които са обсадени от бунтовниците, в Дебалцево да града. Захарченко е посочил, че войниците, които се намират в града и в прилежащите му населени места, могат да напуснат района, но без оръжията си и без военната техника. Той е отбелязал, че всеки друг опит за преминаване на територията на Украйна и всяко нападение срещу позициите на ДНР в този район ще бъдат предотвратени.
 
И двете страни в конфликта си отправиха обвинения за обстрели въпреки влязлото в сила примирие от 00:00 часа на 15 февруари.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

d dobrev
16 Feb, 2015 | 11:48

POROHENKO MAI GE SI ZAGUBI RABOTATA.PONE DA SPRE UBISTVATA.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.