Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължават международните усилия за мирно решение на кризата в Украйна
8 Февруари 2015
Днес ще бъде проведена конферентна връзка между канцлера Ангела Меркел и президентите на Франция, Русия и Украйна
Продължават международните усилия за намиране на мирно решение на кризата в Украйна. В рамките на германо-френската инициатива днес ще бъде проведена конферентна връзка между канцлера Ангела Меркел и президентите на Франция, Русия и Украйна. 

Американският държавен секретар Джон Кери отрече Вашингтон и Брюксел да са разединени в позициите си по украинската криза: 

Нека уверя всички, че няма разделение, няма разединение. Постоянно чувам как хората се опитват да създадат такова. Обединени сме, работим задружно и всички сме на мнение, че това препятствие не може да бъде преодоляно с военна сила. Единни сме в дипломацията си.

Изявлението на Кери на конференцията за сигурността в Мюнхен беше по повод критиките на американски сенатори, че Германия и други европейски страни се противопоставят на въоръжаването на украинската армия. 

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на военна техника и въоръжение за Киев са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят мирните усилия за Югоизточна Украйна.

Лавров и Кери са отбелязали, че политическият път за уреждане на конфликта няма алтернатива.  
Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини също заяви, че не съществува друго решение на кризата освен дипломатическото: 

Все още не знаем дали усилията ни ще успеят. Но сме длъжни да опитаме. Не само защото чувстваме спешната нужда от постигане на примирие и спазването му, но и защото знаем, че няма друга алтернатива освен дипломатическото решение на кризата.

Германският външен министър Фран-Валтер Щайнмайер разкритикува изявлението на руския си колега Сергей Лавров, който обвини Европа и Съединените щати, че подклаждат конфликта в Донбас. Според Щайнмайер до момента Русия не допринесла за решаването на украинската криза.  Германският първи дипломат очаква съвсем скоро да има яснота около изгледите за успех на новия мирен план за Украйна, съобщи ДПА:

В момента наистина сме на кръстопът и в рамките на идните два-три дни ще се реши дали страните в конфликта ще продължат по пътя на ескалацията или ще постигнат съгласие на първо време за примирие, след което в средносрочен план да се пристъпи към политическо решение. 

Източник от американския Държавен департамент информира,че френско-германската инициатива се основава на мирните договорености от Минск. Тя ще съдържа повече детайли за прилагането и графика на евентуалното бъдещо споразумение. Новото е, че, освен повече детайли по прилагането на споразумението има и по-подробна пътна карта за графика, уточнява източникът. 

Въпросът за федерализацията на Украйна и автономията на отделни региони трябва да се решават на национален референдум, обяви президентът Петро Порошенко.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.