Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НАТО решава за изграждане на командни центрове в България и Източна Европа
5 Февруари 2015
В новите НАТО-вски командни центрове в България, Румъния, Полша и трите балтийски страни, няма да се разполагат бойна техника и въоръжени сили

Министрите на отбраната на страните от НАТО днес се събират в Брюксел, за да вземат политически решения в отговор на новите предизвикателства. Те ще включват изграждане на командни центрове в 6 страни от Източна Европа, сред които е и България, както и създаване на специални сили за бързо реагиране.


В новите НАТО-вски командни центрове в България, Румъния, Полша и трите балтийски страни, няма да се разполагат бойна техника и въоръжени сили. Там ще работят равен брой офицери от НАТО и страната домакин, които ще имат координационни функции при учения, преминаване и пребиваване на войски, или при необходимост от разполагане на силите за бързо реагиране.

Тези сили се очаква да включват между 5 и 6 хиляди военни. Точният им брой ще бъде определен днес и ще може да бъде променян при промяна на рисковете за евроатлантическата сигурност. Те ще имат готовност буквално до дни да се намесят в изложени на опасност съюзнически страни.

И командните центрове по източния фланг на НАТО, и спецсилите за бързо реагиране са част от новата стратегия за готовност за реакция на променящите се предизвикателства. Те са свързани най-вече с агресивната руска политика в Украйна, с растящото влияние на джихадистите от "Ислямска държава", с продължаващата нестабилност в Близкия изток и Северна Африка и увеличаващите се бежански вълни, обясняват представители на Алианса. Те обаче категирично подчертават, че всички мерки, които НАТО предприема, имат отбранителен, а не нападателен характер, и не са насочени срещу никоя конкретна страна.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

elysian
05 Feb, 2015 | 10:41

nato e absolutno nenujen, daje vreden za Balgaria. NARODA E PROTIV NASHETO CHLENSTVO V TAJA TERORISTICHNA organizacia


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.