Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отново екшън в Париж - убит полицай
8 Януари 2015
Общински служител бе ранен при новата стрелба в покрайнините на Париж. Мъж, въоръжен с автомат и с бронежилетка, открил огън

Полицайка бе убита, а общински служител бе ранен при нова стрелба в южните покрайнини на Париж. Мъж, въоръжен с автомат и с бронежилетка, открил огън в гърба на общински полицаи, съобщава Франс прес.

Френското вътрешно министерство съобщи, че нападателят е избягал. Първоначалната информация бе, че той е бил задържан.

Според полицейски източници засега няма установена връзка между това нападение и кървавата атака срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" преди ден в Париж.

По-късно експлозия избухна пред ресторант, разположен близо до джамия в град Вилфранш сюр Сон, Източна Франция, съобщи АФП. Няма пострадали. Според местните власти става дума за "криминален акт". Няколко тренировъчни гранати бяха хвърлени в двора на джамия в Льо Ман. Едната граната е избухнала, но няма ранени. Полицията е обградила джамията. Според АФП полицията разследва още няколко атаки срещу джамии.
Силите за сигурност във Франция са задържали седем души след вчерашното кърваво нападение на редакцията на списание "Шарли ебдо".

Френският вътрешен министър Бернард Казньов вече е на мястото на новата драма край Париж.

Засега няма установена връзка между вчерашния кървав атентат срещу вестник "Шарли ебдо", чийто извършители, братята Шериф и Саид Куаши, все още се издирват. Според последната информация седем лица са задържани за разпити във връзка с разследването. Полицията проведе и редица обиски на жилища. Третото издирвано лице не е открито, противно на по-ранната информация.


Двама заподозрени – братята Саид и Шериф Куаши са родени в Париж в семейство от алжирски произход. Шериф е имал тригодишна присъда за съучастие в мрежа за набиране на джихадисти за Сирия и Ирак. По-рано беше съобщено, че третият заподозрян – 18-годишният Хамид Мурад – се е предал на полицията, за да отрече участието си в атентата.

Френският вестник "Либерасион" съобщи по-рано, че полицията е задържала тримата заподозрени. Информацията обаче бе опровергана от Министерството на вътрешните работи на Франция. По данни на вътрешното министерство самоличността на атентаторите е установена, те са локализирани, но все още не са задържани.

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес. В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на "Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лента с надпис "Аз съм Шарли" – лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата. Море от хора се събра и в Лион, Бордо, Тулуза и други градове. Медиите също са в траур за своите колеги от "Шарли ебдо".

Междувременно равнището на терористична заплаха бе повишено до максимална степен, разположени бяха над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.
В Елисейския дворец днес ще се проведе извънредно съвещание на президента Франсоа Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Във Франция е обявен национален траур за жертвите при нападението срещу редакцията на вестник "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 души.

По обед страната ще притихне в едноминутно мълчание за убитите журналисти и полицаи във вчерашния кървав атентат.

Ще пазим от тяхно име посланието за свобода, чухме снощи да казва френският президент Франсоа Оланд, обявявайки днешния ден за ден на траур. Той призова французите към единство.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.