Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папа Франциск гостува на ЕП
25 Ноември 2014

След 26-годишна пауза в Европейския парламент в Страсбург пристигна главата на римокатолическата църква. При пристигането на Папа Франциск до официалния флаг на Европейския съюз беше издигнато и знамето на Ватикана.

Това е едва втората визита на папа Франциск в европейска страна. От избирането си досега той е посетил само Албания, заради което понякога е обект на критики, че пренебрегва Европа. В Страсбург, освен в сградата на Европейския парламент, папа Франциск ще бъде гост и в Съвета на Европа, съобщава БНР.

Католически организации в града изразиха разочарование, че папата няма да отиде при вярващите в катедралата в Страсбург. Тя е втората най-посещавана във Франция след парижката Нотр Дам. Догодина ще бъдат отбелязани 1000 години от полагането на основния й камък.

Очаква се сред акцентите в словото му пред евродепутатите да бъдат социалните измерения на икономическата криза и анти-имиграционните настроения в Европа. 

Височайшата визита, която ще премине при максимални мерки за сигурност, е първата след 1988-а година. Тогава папа Йоан Павел Втори беше гост на един по-малоброен парламент, включващ представители само на 12 страни-членки. Едно от посланията на Папата към тях тогава, повече от година преди падането на "желязната завеса", беше един ден Обединена Европа да се разшири на Изток, към естествените си географски и исторически граници.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.