Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първи път комунистическата партия не влезе в парламента на Украйна
27 Октомври 2014
Блокът на Петро Порошенко води с 23% от вота, което означава, че украинският държавен глава ще трябва да си потърси коалиционен партньор

Прозападните и националистическите партии спечелиха парламентарните избори в Украйна, показват данните от екзит-пол проучвания. За пръв път след разпада на Съветския съюз Комунистическата партия, която подкрепяше сваления след масовите протести в началото на годината бивш президент Виктор Янукович, не успя да събере достатъчно гласове, за да влезе в парламента.
 
Въпреки това, като ярък знак за продължаващите разделения, Опозиционният блок, съставен от съюзници на Янукович, влезе в парламента със 7.6% от гласовете.

Блокът на Петро Порошенко води с 23% от вота, което означава, че украинският държавен глава ще трябва да си потърси коалиционен партньор. Това се очаква да бъде Народният фронт на премиера Арсений Яценюк, който е на второ място с 21%.

Още четири партии влизат във Върховната рада – като всяка от тях е или националистическа, или подкрепя реформите по западен модел, показват две екзит-пол проучвания.
Партията на украинския президент Петро Порошенко, на премиера Арсений Яценюк, както и на кмета на Лвов Андрей Садовой влизат във Върховната рада на Украйна. След тях са партията „Опозиционен блок”, създадена от отцепници от „Партията на регионите”, партията на Олег Ляшко, партията на Олег Тягнибок и партията на Юлия Тимошенко, сочат данните на екзит пол.
 
По данни на председателя на Фонда за демократични инициативи „Иля Кучерива” Ирина Бекешкина, "Блокът на Петро Порошенко" получава 23% от гласовете, "Народният фронт" на Яценюк - 21,3%, "Самопомощ " на Садовой - 13,2%, "Опозиционият блок" на бившите „регионали” - 7,6%, "Радикалната партия" на Ляшко - 6,4%, ВО "Свобода" на Олег Тягнибок - 6,3%, а "Баткивщина" на Юлия Тимошенко - 5,6%.
 
Комунистическата партия на Украйна, получила 2.9%, партията на Сергей Тигипко "Силна Украйна " с 2.6% , движението "Десен сектор " с 2.4% и партията "Гражданска позиция " на Анатолий Гриценко, според екзит-пола не попадат в парламента.

Избирателната активност е надхвърлила била 50%, съобщи ЦИК. Най-висока е била активността в Ивано-Франковска област – 70.75% и във Виницка – 61.25%. Най-ниска е била в Луганска област– 24.42% и Донецка област – 34.78%.

Няма регистрирани съществени нарушения, които биха могли да повлияят на резултатите от предсрочните парламентарни избори в Украйна. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия на страната Михаил Охендовский.

„Гласуването на предсрочните избори за народни депутати в Украйна се проведе без съществени нарушения. ЦИК няма информация за нарушения, които биха могли да повлияят на оценката на хода на гласуването”, каза Охендовский. По думите му, предварителните резултати от изборите ще станат известни в сряда или четвъртък.
Окончателните резултати от парламентарните избори в Украйна се очакват до 10 ноември, съобщи заместник-председателят на ЦИК Андрей Магера. „Ще ни трябват почти 15 дни. Това е защото трябва да получим протоколите от всички окръзи без изключение, тъй като може да възникнат въпроси, в частност в Донецка и Луганска области”, каза Магера. Той отбеляза, че 140 ноември е крайният срок за оповестяване на резултатите.

Около 3 милиона избиратели не успяха да се възползват от правото си на глас в Донецка и Луганска области, както и около 1.5 души в анексирания от Русия през март Кримски полуостров.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви увереност, че консултациите за създаване на парламентарна коалиция ще започнат още в понеделник. Порошенко отбеляза, че преговорите ще завършат в рамките на 10 дни след оповестяването на резултатите от вота.

"Коалиционните консултации ще започнат още утре. Смятам, че на тях ще бъдат поканени всички лидери на партии”, каза държавният глава.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.