Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нанесоха първите въздушни удари по позиции на "Ислямска държава"
23 Септември 2014

Самолети на САЩ и партньорска държава нанесоха първите въздушни удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава", съобщи преди няколко часа Пентагонът.

Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия, като използват изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахоук" , каза в изявление прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби.

Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент, пише още в изявлението.

Жители на сирийския град Ал Ракка, съобщиха в Туитър за силни експлозии в града, смятан за крепост на джихадистите в североизточната част на страната. Арабски партньори помагат за въздушните удари по позиции в Сирия  на радикалната групировка "Ислямска държава", съобщава източник от администрацията във Вашингтон. Според вестник "Вашингтон пост" става дума за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Бахрейн.

Съединените щати са информирали Сирия чрез сирийския посланик в ООН, че предстои нанасянето на въздушни удари по цели на групировката "Ислямска държава" в североизточната част на страната, съобщава сирийската държавна телевизия. Самата телевизия се позовава на сирийското външно министерство и посочва град Ракка като цел на въздушните удари.

Говорителят на сирийския парламент Мохамад Джихад ал Лахам заяви часове преди въздушните удари, че сред коалицията срещу "Ислямска държава" има страни, които са въоръжили, обучили и изпратили терористите в Сирия и подчерта, че тези страни преднамерено са отказали да работят заедно с Русия, Китай, Иран и Сирия в борбата с тероризма

Високопоставен представител на силите за сигурност на иракските кюрди съобщи, че кюрдските милиции са започнали обучение от западни партньори, включително от Съединените щати, с цел да се подобри боеспособността им срещу екстремистите от "Ислямска държава". Франция, Италия и Германия също са сред страните, които обучават кюрдските сили как да ползват новополучените картечници, миномети, ракети и сапьорски роботи.

През август Съединените щати започнаха въздушни удари и хуманитарни акции в помощ на иракските и кюрдските сили за сигурност в Северен Ирак. Миналата седмица Франция се включи във въздушните удари. Редица европейски страни са се ангажирали да въоръжат кюрдите и да осигурят хуманитарна помощ за над един милион изселени.

Междувременно стана ясно, че отвличането на френски гражданин от ислямисти в Алжир няма да възпре Франция от участие в коалицията срещу радикалната групировка "Ислямска държава". Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Той увери, че ще прави всичко по силите на страната си, за да освобождава заложници, но една терористична група няма да промени позицията на Франция.

В неделя оперираща в Алжир групировка, обявила се за поддръжник на "Ислямската държава", плени французина Ерве Гурдел, а вчера обяви, че ще го убие, ако Париж не спре въздушните си удари по позиции на "Ислямска държава" в Ирак.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.